Και τώρα, δίαιτα!

Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι συμμετέχουν σε διατροφικό πρόγραμμα, βάζουν μπροστά τους ένα νούμερο που αντιστοιχεί είτε με τα κιλά που επιθυμούν να χάσουν, είτε με το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο επιθυμούν να τα έχουν καταφέρει.

Όταν κάποιος έχει να χάσει πολλά κιλά, είναι δύσκολο να αντλεί κουράγιο βάζοντας μπροστά του ένα μεγάλο νούμερο. Επίσης, το να επιβάλλετε στον εαυτό σας να μεταμορφωθεί σε ένα καλλίγραμο πλάσμα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι μία από τις μεγαλύτερες παγίδες. Μην ξεχνάτε πως η πορεία μιας δίαιτας δεν είναι πάντα ευθύγραμμη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί σε κάποιες φάσεις να χάσετε και να πάρετε κιλά, γιατί το σώμα σας αντιστέκεται στο συνεχές χάσιμο βάρους.

Χρειάζεστε λοιπόν μια μέθοδο που να σας βοηθήσει. Μόλις προσδιορίσετε τα κιλά που θέλετε να χάσετε χωρίστε τα σε επτά μέρη. Έπειτα καταγράψτε ένα πλάνο με 10 στάδια που θα περιλαμβάνει:

 1ο στάδιο: Προετοιμάστε τον εαυτό σας για την απώλεια των περιττών κιλών.

 2ο στάδιο: Χάστε το 1/7 των περιττών κιλών.

 3ο στάδιο: Χάστε τα 2/7 των περιττών κιλών.

 4ο στάδιο: Χάστε τα 3/7 των περιττών κιλών.

 5ο στάδιο: Χάστε τα 4/7 των περιττών κιλών.

 6ο στάδιο: Χάστε τα 5/7 των περιττών κιλών.

 7ο στάδιο: Χάστε τα 6/7 των περιττών κιλών.

 8ο στάδιο: Χάστε τα 7/7 των περιττών κιλών.

 9ο στάδιο: Διατηρήστε το βάρος σας

 10ο στάδιο: Αποδεχτείτε την καινούρια εικόνα του εαυτού σας

 

Ποιες δίαιτες είναι διαδεδομένες

Νέα δίαιτα Atkins

Έχει εμπλουτιστεί με ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, μαύρο ρύζι, ακόμη και με ζυμαρικά. Στερεί από τον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (π.χ. ιχνοστοιχεία και βιταμίνες) αν την ακολουθήσετε για πολύ καιρό. Επίσης, αποκλείοντας κάποιες τροφές (π.χ. όσπρια) μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, η λήψη μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών, ιδίως κρέατος, ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στα νεφρά.

Σας ταιριάζει: αν είστε κρεατοφάγος.

Πληροφορίες: www.atkins.com

Η δίαιτα της ζώνης

Υπόσχεται ότι δεν θα ξαναπάρετε τα κιλά που θα χάσετε. Επίσης, λόγω της λήψης πρωτεϊνών σε ικανοποιητική ποσότητα δεν αισθάνεστε πείνα. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση του ουρικού οξέως και δυσλειτουργία των νεφρών λόγω της μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών, ενώ η μακροχρόνια εφαρμογή της ίσως επιβαρύνει την καρδιά. Επίσης, προϋποθέτει να υπολογίζετε τις θερμίδες και τη σύσταση των τροφών σε πρωτείνες, λιπαρά και υδατάνθρακες.

Σας ταιριάζει: αν επιθυμείτε να χάσετε γρήγορα κιλά.

Πληροφορίες: www.zonediet.com

Δίαιτα South beach

Προστατεύει από την παχυσαρκία, το διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης με το διαιτολόγιο που προτείνει δεν πεινάτε καθώς περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, 2 σνακ, 1 επιδόρπιο. Τέλος περιέχει καλά λίπη και πρωτεΐνες. Είναι σχετικά δύσκολο να την εφαρμόσετε κατά γράμμα γιατί δεν μπορεί να γνωρίζεται το γλυκαιμικό δείκτη όλων των τροφών ο οποίος μεταβάλλεται κατά το μαγείρεμα.

Σας ταιριάζει: αν θέλετε το διαιτολόγιο σας να είναι ισορροπημένο.

Πληροφορίες: www.southbeachdiet.com

Δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος

Εγγυάται ότι θα αδυνατίσετε εύκολα, αφού πρόκεται για υποθερμιδική δίαιτα. Δε διαθέτει μεγάλη ποικιλία τροφών οπότε ο οργανισμός σας μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη βιταμινών.

Σας ταιριάζει: αν σας αρέσει να πειραματίζεστε με τις δίαιτες.

Πληροφορίες: www.dadamo.com

Δίαιτα Beverly Hills

Διαρκεί ένα μήνα και χάνετε έως και 10% του αρχικού σας βάρους. Αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφών με αποτέλεσμα να μην παίρνει ο οργανισμός όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Επίσης, επειδή είναι υποθερμιδική δίαιτα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός και να ξαναπαχύνετε.

Σας ταιριάζει: αν δεν τρώτε συχνά κρέας ή είστε χορτοφάγος.

Πληροφορίες: www.newbeverlyhillsdiet.com

Δίαιτα Scarsdale

Είναι από τις δίαιτες που σας επιτρέπουν να χάσετε λίπος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εφαρμόζοντάς τη για πολύ καιρό ενδέχεται να επιβαρύνετε την υγεία σας καθώς περιέχει υδατάνθρακες και λίπη σε μικρή ποσότητα ενώ τα γαλακτομικά απουσιάζουν.

Σας ταιριάζει: αν θέλετε να χάσετε γρήγορα πολλά κιλά.

Πληροφορίες: www.scarsdalediet.com

Το μυστικό

Η καλή κατάσταση του οργανισμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσετε μία δίαιτα. Η μακροχρόνια εφαρμογή οποιαδήποτε δίαιτας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους εξαρτάται από τον οργανισμό αλλά και από το αν ακολουθείτε κατά γράμμα το προτεινόμενο διαιτολόγιο. Η δίαιτα πάντα έχει αποτέλεσμα όταν συνδυάζεται με άσκηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ