Πώς να αντιμετωπίσετε το εργασιακό στρες

Το άγχος που σας προκαλεί η δουλειά αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της υγείας σας και μπορεί ν’ αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μέχρι και 68%. Όταν νιώθετε την ένταση ν’ αυξάνεται, δοκιμάστε αυτές τις απλές στρατηγικές για να τη μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πάρτε εκπνοές
Πριν τη μεγάλη παρουσίαση ή τη σύσκεψη βρείτε ένα ήρεμο μέρος και αναπνεύστε αργά, βαθιά και χαμηλά μέσα στους πνεύμονές σας. Η άσκηση αυτή ρίχνει τους παλμούς σας, διώχνει την ένταση και καθαρίζει το μυαλό σας
Γιατί αποδίδει: Το άγχος σας κάνει να παίρνετε γρήγορες ανάσες, αυξάνοντας έτσι τους παλμούς σας και βάζοντας το μυαλό σςα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Επιβραδύνοντας την αναπνοή σας, είναι ένας τρόπος να πείτε στο σώμα σας ότι δεν βρίσκεται σε κίνδυνο κι έτσι το άγχος υποχωρεί» εξηγεί ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος.

Βασιστείτε πάνω τους
Όταν νιώσετε τη «φλόγα» να σας πλησιάζει, σκεφτείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα έκαναν τα πάντα για να σας σώσουν τη ζωή αν σας συνέβαινε κάτι.
Γιατί αποδίδει: Αντλώντας δύναμη από την πεποίθηση ότι υπάρχει πίσω σας ένα δίκτυο φίλων και συγγενών που θα σας βοηθήσουν σε οποιαδήποτε κατάσταση, σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορείτε να χειριστείτε τα πάντα κι αυτό σας χαλαρώνει.

Συγκεντρωθείτε
Όταν δουλεύετε, φροντίστε να συγκεντρώνεστε σ’ αυτό που κάνετε, είτε αυτό είναι μια παρουσίαση, ή η οθόνη του υπολογιστή σας και ν’ αποκλείεται σκέψεις και προβλήματα που σας βασανίζουν.
Γιατί αποδίδει: Η τεχνική αυτή που ονομάζεται εστιασμένη δραστηριότητα και σημαίνει να συγκεντρώνετε την προσοχή σας σ’ αυτό που κάνετε τη δεδομένη στιγμή. Αν κάνετε πολλά πράγματα μαζί, είναι θέμα χρόνου ν’ αρχίσετε να αισθάνεστε πιεσμένοι και στα όρια… τρέλας! Αποφύγετε αυτό το συναίσθημα, χαμηλώνοντας το τηλέφωνό σας και επικεντρώνοντας στην πιο επείγουσα δουλειά που έχετε να κάνετε.

Μπείτε στο ρόλο σας
Όταν έχετε ν’ αντιμετωπίσετε μια δύσκολη κατάσταση, για ν’ αποφύγετε το χάος, πάρτε μια βαθιά ανάσα και μιλήστε ήρεμα, έτσι ώστε να καταλάβουν όλοι τι πρέπει να κάνουν κι εσείς να νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο.
Γιατί αποδίδει: Ο οργανισμός σας δε γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ της προσποίησης και της πραγματικότητας. Όταν προσποιείστε την ψύχραιμη, το σώμα σας δεν το αμφισβητεί κι εσείς διατηρείτε άλλο ένα συν ως προς τον περίγυρό σας: η αυτοπεποίθησή σας καθησυχάζει και τους υπόλοιπους.

Το μυστικό

Βγείτε για 5 λεπτά έξω, κάντε μία βόλτα και ηρεμήστε. Αποδίδει, πιστέψτε με!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ