Τι σημαίνει να είστε γονείς πρόωρου μωρού

Στην Ελλάδα περίπου το 10% των τοκετών είναι πρόωροι και μάλιστα ένα άλλο 10% αφορά πρόωρα μωρά που χρειάζονται νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Μάθετε τι σημαίνει να είναι κάποιος γονέας πρόωρου μωρού ή τι συμβαίνει όταν το παιδί είναι πρόωρο.

Τι σημαίνει να είσαι πρόωρο βρέφος

Τα πρόωρα βρέφη χωρίζονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με την ηλικία κύησης:

·εξαιρετικά πρόωρα (λιγότερες από 28 εβδομάδες)

·πολύ πρόωρα (από 28 έως <32 εβδομάδες)

·μετρίως έως όψιμα πρόωρα (32 έως <37 εβδομάδες)

Τα πρόωρα βρέφη συχνά χρειάζονται ειδική και αυξημένη φροντίδα στις ΜΕΝΝ καθώς και παρακολούθηση μετά τη ΜΕΝΝ. Υπάρχουν τρία διαφορετικά στάδια νοσηλείας:
εντατική νοσηλεία για τα μωρά που χρειάζονται υποστήριξη για τις βασικές λειτουργίες τους
ενδιάμεση νοσηλεία για ειδική φροντίδα στα μωρά που βρίσκονται ένα στάδιο πριν πάνε στο σπίτι και
απλή παρακολούθηση και προετοιμασία για όσα μωρά θα εγκαταλείψουν το νοσοκομείο.

Τα εξαιρετικά πρόωρα μωρά συνήθως αντιμετωπίζουν:

αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου,

σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα,

εγκεφαλική αιμορραγία που συνήθως μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα. Όσο πιο πρόωρο γεννιέται ένα βρέφος τόσο επηρεάζεται σημαντικά η εγκεφαλική τους ανάπτυξη,

βλάβες στην ακοή,

προβλήματα σε διαφορετικά όργανα αλλά και στη γενικότερη ανάπτυξη,

προβλήματα με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας τους,

προβλήματα με την πρόσληψη τροφής,

λοιμώξεις λόγω ανωριμότητος του ανοσοποιητικού συστήματος,

νεογνικό ίκτερο,

άπνοιες λόγω προωρότητος,

αναιμία που μπορεί να χρειασθεί μετάγγιση αίματος καθώς και χορήγηση σιδήρου,

αμφιβληστροειδοπάθεια λόγω προωρότητος. Aπαιτεί στενή παρακολούθηση από παιδοοφθαλμίατρο και επέμβαση με ειδική τεχνική με Laser, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο,

καρδιαγγειακά προβλήματα (ανοιχτός βοτάλειος πόρος),

γαστρεντερικά προβλήματα.

Επίσης μπορεί να παρουσιάσουν μακροπρόθεσμες δυσκολίες όπως:
προβλήματα στη συμπεριφορά,

προβλήματα στην κοινωνικοποίηση,

μαθησιακές δυσκολίες,

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Τι σημαίνει να είστε γονείς πρόωρου βρέφους

Διακατέχεστε από ανάμεικτα συναισθήματα: Αυτά που νιώθουν οι γονείς είναι κυρίως σοκ, φόβο, αγωνία, απογοήτευση, ενοχή, θλίψη, αβεβαιότητα για το μέλλον του μωρού τους. Η μητέρα είναι σωματικά κουρασμένη από τον τοκετό και ψυχικά ευάλωτη από τον αποχωρισμό του μωρού της ενώ νιώθει και αισθήματα απομόνωσης.

Παρουσιάζετε αυξημένο στρες και ανασφάλεια: οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με το γεγονός της προωρότητας χωρίς ουσιαστική προετοιμασία, χωρίς επακρή ενημέρωση, χωρίς ψυχική υποστήριξη.

Επιβαρύνεστε οικονομικά και αναζητάτε μόνοι σας τους ειδικούς: Τα προσκόμματα του ΕΟΠΥΥ σε ότι αφορά την οικονομική κάλυψη της νοσηλείας νεογνών σε ιδιωτικές μονάδες και τη σχετική διαδικασία επιβαρύνουν τους γονείς οικονομικά. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο η οικογένεια αναζητά μόνη της ειδικούς, (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ). Δεν είναι ακόμη θεσμοθετημένο ένα σύστημα μακροχρόνιας φροντίδας των παιδιών που έχουν πρόβλημα, ανοικτό σε όλους με ιδιαίτερη μέριμνα για τους οικονομικά αδύνατους.

Έρχεστε αντιμέτωποι με πρακτικές δυσκολίες: Εάν η μητέρα είναι εργαζόμενη πολλές φορές καλείται να επιστρέψει στην εργασία της, ενώ το παιδί της μπορεί να νοσηλεύεται ακόμα στη Μονάδα Νεογνών. Επίσης, η ύπαρξη ενός άλλου παιδιού στο σπίτι που χρειάζεται και εκείνο φροντίδα λόγω ηλικίας δυσχεραίνει την αποκλειστική φροντίδα ενός πρόωρου μωρού.

Έχετε αυξημένη φροντίδα του νεογνού στο σπίτι: σίτιση ανά δύο ώρες, αναπνευστική υποστήριξη, αποστειρωμένο περιβάλλον κ.λπ.

Ο θηλασμός είναι δυσχερής ή και αδύνατος.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ