yoga

Για πάντα νέες: Δεν θα πιστέψετε τί φρενάρει τη γήρανση!

Η λύση για τη μακροζωία και την αντιγήρανση δεν βρίσκεται σε κάποια μαγική κάψουλα η οποία δεν έχει εφευρεθεί ακόμα, αλλά είναι ήδη γνωστή από την αρχαιότητα και διαθέσιμη σε όλους.

Ο λόγος για τον υπερβατικό διαλογισμό! Οπαδοί αυτού του είδους διαλογισμού έχουν δηλώσει διάφοροι celebrities, από τον Sir Paul McCartney που τον γνώρισε στα ’60s και τον David Lynch που έγραψε την όλη του εμπειρία στο βιβλίο του Catching the Big Fish, ως τη Gisele Bündchen και τη Miranda Kerr οι οποίες κάνουν υπερβατικό διαλογισμό δύο φορές κάθε μέρα. Όπως διαβεβαιώνουν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπερβατικού διαλογισμού οι ειδικοί που τον διδάσκουν, δεν χρειάζεται καμία απολύτως ιδιαίτερη γνώση, «είναι μια τεχνική εύκολη και ευχάριστη, ενώ δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία, φιλοσοφία ή είδος lifestyle. Πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι τον έχουν διδαχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο – άνθρωποι από όλες τις ηλικίες, τις κουλτούρες και τις θρησκείες».

Τι είναι ο υπερβατικός διαλογισμός
Πρόκειται για μία μέθοδο διαλογισμού, βασισμένη στην Βεδική παράδοση. Δημιουργός της είναι ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι.
Ο Υπερβατικός Διαλογισμός ασκείται για δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά δύο φορές καθημερινά ενώ κάποιος κάθεται άνετα με τα μάτια κλειστά. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, ο νους και το σώμα κατασταλάζουν για να δοκιμάσουν μια κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης. Δεδομένου ότι ο νους προσλαμβάνει την εμπειρία της πλήρους σιγής το σώμα αποκτά βαθιά ξεκούραση. Σε αυτή την πιο πάγια κατάσταση της συνειδητοποίησης του εαυτού, ο νους ξεπερνά όλη τη διανοητική δραστηριότητα για να δοκιμάσει την απλούστερη μορφή συνειδητοποίησης, την «υπερβατική συνείδηση».
Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η εμπειρία της Υπερβατικής Συνείδησης συσχετίζεται με μεγαλύτερη δημιουργικότητα, βελτιωμένη εκμάθηση, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, καλύτερους βαθμούς, υψηλότερο ηθικό, αυξανόμενη συνοχή και τάξη στον νου, και βελτίωση της νευρολογικής λειτουργίας του σώματος. Είναι φυσικός, εύκολος και αβίαστος στην εξάσκηση του, και μπορεί μόνο να διδαχτεί προσωπικά από έναν δάσκαλο του υπερβατικού διαλογισμού. Ακολουθώντας την Βεδική παράδοση διδασκαλίας η τεχνική δεν μπορεί διδαχτεί από μία βιντεοταινία, μαγνητοταινία, ή βιβλίο.

Τι λένε οι έρευνες;
Οι ερευνητές Wallace, Dillbeck, Jacobe, & Harrington, όλοι κάτοχοι διδακτορικού από κορυφαία πανεπιστήμια, δημοσίευσαν μια μελέτη τους στην οποία αποκαλύπτουν πως η βιολογική ηλικία όσων εξασκούν τη συγκεκριμένη μέθοδο διαλογισμού είναι μικρότερη από τη χρονολογική τους ηλικία και μάλιστα πως αυτή η διαφορά μεγαλώνει όσο περισσότερα χρόνια ασχολείται κανείς. Όσον αφορά τους συμμετέχοντες που την εξασκούσαν για 5 ή λιγότερα χρόνια, φάνηκε πως το σώμα τους λειτουργούσε σαν να ήταν πέντε χρόνια νεότερο, ενώ για όσους κάνουν υπερβατικό διαλογισμό περισσότερα από 5 χρόνια, τα επιστημονικά δεδομένα απέδειξαν πως η βιολογική τους ηλικία ήταν μικρότερη της χρονολογικής κατά 12 χρόνια!

Μια άλλη έρευνα, η οποία διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Harvard, έβαλε και αυτή στο μικροσκόπιο την ικανότητα του υπερβατικού διαλογισμού να καθυστερεί τη γήρανση. Οι ερευνητές ζήτησαν από 80χρονους φιλοξενούμενους σε οίκο ευγηρίας να ακολουθούν καθημερινά τεχνικές (α) υπερβατικού διαλογισμού, (β) συνειδητότητας και (γ) χαλάρωσης. Από ένα τέταρτο γκρουπ δεν ζήτησαν να αλλάξουν το παραμικρό στην καθημερινότητά τους. Έπειτα από 3 μήνες, όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα, όσων δηλαδή διαλογίζονταν, είχαν καλύτερη μνήμη, περισσότερη νοητική ευελιξία και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από όλους τους υπόλοιπους. Σε τρία χρόνια, όταν οι ερευνητές επισκέφτηκαν ξανά τους συμμετέχοντες, ανακάλυψαν πως όλοι εκείνοι που ανήκαν στο πρώτο γκρουπ ζούσαν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις υπόλοιπες ομάδες ήταν μεταξύ 63%-87%.

Δεν είναι μόνο όμως ο υπερβατικός διαλογισμός που έχει αποδειχτεί πως βάζει φρένο στη φθορά από το πέρασμα του χρόνου, αφού ακόμα και ο απλός διαλογισμός έχει τα ίδια οφέλη. Μια πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου UCLA που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology έδειξε πως ο διαλογισμός μειώνει τη φθορά της φαιάς ουσίας που έρχεται αναπόφευκτα όσο περνούν τα χρόνια.

Ανάμεσα λοιπόν στα υπόλοιπα ευρήματα των ειδικών για τα οφέλη του διαλογισμού (μείωση του στρες και αντιμετώπιση της κατάθλιψης, εσωτερική γαλήνη, αύξηση των επιπέδων ευτυχίας και βελτίωση της μνήμης), οι επιστήμονες έχουν προσθέσει με βεβαιότητα και αυτό της αντιγήρανσης και της μακροζωίας!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ