Η τροφή που αυξάνει το κολλάγονο στον οργανισμό σας!

Το ρόδι θεωρείται ως «καρπός του παραδείσου» σε αρχαίους πολιτισμούς. Δεν είναι μόνο ότι είναι ζουμερό και τραγανό αλλά και η θρεπτική του αξία το κάνει ακαταμάχητο ενώ έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες αφού αυξάνει το κολλαγόνο στον οργανισμό σας. Αυτός και άλλοι 10 λόγοι για να συμπεριλάβετε το ρόδι στη διατροφή σας και τη ρουτίνα ομορφιά σας.

Το προφίλ το ροδιού

Περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, καθώς και σε σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά: τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ. Η αντιοξειδωτική δράση (ORAC) του χυμού του ροδιού μετρήθηκε σε 2.860 μονάδες ανά 100 γραμμάρια.

10 + 1 λόγοι για να το προσθέσετε στη διατροφή σας

1 Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδής αρθρίτιδας και της οστεοραθρίτιδας. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την παραγωγή και την ανάπτυξη αντισωμάτων συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αποτρέποντας ιούς και λοιμώξεις.

2 Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις

Τα ρόδια περιέχουν πολυφαινόλες που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών στα τοιχώματα των αρτηριών, εμποδίζοντας έτσι τις καρδιακές παθήσεις. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν την οξείδωση της χοληστερόλης, η οποία προκαλεί το σχηματισμό και την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας. Επίσης, βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να συνθέσει τη χοληστερόλη και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο αγγειακό σύστημα.

3 Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το ρόδι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, εμποδίζοντας τη δράση ενός ενζύμου, της αγγειοτενσίνης. Επιπλέον ένα οξύ που βρίσκεται μόνον στο ρόδι (punicic acid) συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και μειώνει την πίεση του αίματος. Μελέτη έχει δείξει ότι τα συστατικά του ροδιού μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της κακής χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία.

4 Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου

Από τον καρκίνο του προστάτη έως τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και του δέρματος, το ρόδι συμβάλλει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου. Η αντικαρκινική του ιδιότητα αποδίδεται στην παρουσία των αντιοξειδωτικών πολυφαινολών. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ενώ ορισμένες ενώσεις στο ρόδι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

5 Βοηθά στην πέψη

Για να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές, πρέπει να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας φυτικές ίνες. Καταναλώνοντας ένα ρόδι κάθε μέρα είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε φυτικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή. Ένα ρόδι μπορεί να εκπληρώσει περίπου το 45% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης φυτικών ινών, η οποία είναι περίπου 20 έως 35 γραμμάρια. Επίσης επειδή το ρόδι έχει αντιδιαρροικές ιδιότητες χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας και της δυσεντερίας.

6 Αυξάνει τη λίμπιντό σας

Από τα αρχαία χρόνια, τα ρόδια είχαν θεωρηθεί ως σύμβολο της γονιμότητας. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, ένα ποτήρι χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και στις γυναίκες. Αυτή η ιδιότητα του ροδιού το καθιστά ως φυσικό αφροδισιακό.

7 Είναι αντιγηραντικό

Οι ρυτίδες και τα άλλα σημάδια της γήρανσης εμφανίζονται λόγω της ελευθέρων ριζών που επηρεάζουν τα κύτταρα μας. Οι πολυφαινολικές ενώσεων στα ρόδια είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, 100ml χυμού ροδιού παρέχουν περίπου το 16% της ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης C ενός ενήλικα, όπου βοηθά την παραγωγή του κολλαγόνου και ως εκ τούτου, διατηρεί λαμπερό το δέρμα σας.

8 Μειώνει τα επίπεδα του άγχους

Εκτός από τη μείωση του οξειδωτικού στρες του οργανισμού, τα ρόδια βοηθούν επίσης στη μείωση του στρες. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, τα άτομα που έπιναν χυμό ροδιού παρούσιασαν χαμηλότερα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες που η παραγωγή της αυξάνεται σε στρεσογόνες καταστάσεις.

9 Συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας και τους Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ρόδι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου Alzheimer. Μελέτη έδειξε ότι ο χυμός ροδιού μειώνει την εναπόθεση και συσσώρευση του αμυλοειδούς στον ιππόκαμπο, περιοχή του εγκεφάλου η οποία είναι υπεύθυνη για τη μνήμη.

10 Αποτρέπει το σχηματισμό οδοντικής πλάκας

Ο χυμός ροδιού μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από το αλκοόλ που περιέχουν διάφορα στοματικά διαλύματα, διαθέσιμα στα φαρμακεία. Κάποιες αντιβακτηριδιακές ενώσεις στο ρόδι εμφανίζουν ισχυρή δράση κατά της οδοντική πλάκας. Μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα ροδιού μειώνει αποτελεσματικά το σχηματισμό οδοντικής πλάκας επειδή έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και δεν αφήνει να αναπτυχθούν τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί στην στοματική κοιλότητα κατά 84%.

11 Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο

Έρευνα έδειξε ότι το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με το μεταβολικό σύνδρομο, που συχνά οδηγεί στην παχυσαρκία και είναι πρόδρομος του διαβήτη. Λόγω αυτών, το ρόδι μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

Πηγή: www.getactive.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ