Μαύρισμα Vs Αντιγήρανσης: σημειώσατε Χ!

Θέλετε να αποκτήσετε χρυσαφένιο χρώμα χωρίς να βλάψετε την υγεία της επιδερμίδας σας και, κυρίως, χωρίς να δημιουργήσετε ρυτίδες; Η απάντηση είναι στις βιταμίνες!

Το ξέρετε ήδη ότι η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί γήρανση του δέρματος και εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας. Ένα αντηλιακό με καλό δείκτη προστασίας και με σωστή χρήση, μπορεί να σας προστατέψει από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV-A, UV-B). Έχετε υπόψη σας ωστόσο ότι οι υπεριώδεις ακτίνες δεν αποτελούν παρά το μισό μόνο της επιβλαβούς ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ το άλλο μισό αποτελείται από την ορατή μπλε ακτινοβολία. Αυτή, όχι μόνο παράγει ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας, όπως και οι υπεριώδεις, αλλά διεισδύουν βαθύτερα, δημιουργώντας κινδύνους και για τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Τα καλά νέα πάντως έρχονται από τη διατροφή: έρευνες δείχνουν ότι αυτή μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία ρυτίδων και να προστατέψει το δέρμα ενισχύοντας τη μελανίνη, η οποία προστατεύει από την UV ακτινοβολία. Δείτε ποιες βιταμίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να μαυρίσετε… αντιγηραντικά!

Βιταμίνη Ε

Ουσιαστικά κάνει επανόρθωσει και βοηθά στην αναγέννηση της κυτταρικής μεμβράνης  μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες; οι οποίες ευθύνονται για τη πρόωρη γήρανση. Ακόμη, ενισχύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Θα την βρείτε στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα φυτικά έλαια, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τον κρόκο του αβγού, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα.

Βιταμίνη 12

Συντελεί στην παραγωγή της μελανίνης και βοηθάει στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος. Θα την βρείτε στα αβγά, το γάλα, το τυρί και τα πράσινα λαχανικά.

Βιταμίνη C και καροτενοειδή

Έχουν εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν το δέρμα σου από την υπεριώδη ακτινοβολία. Θα τα βρείτε στα πορτοκάλια, τις φράουλες, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα, τα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά όπως οι κόκκινες πιπεριές, οι ντομάτες, τα καρότα

β- καροτίνη

Διεγείρει την παραγωγή μελανίνης και με αυτό τον τρόπο επιταχύνει τη διαδικασία του μαυρίσματος διατηρώντας το για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμα προλαμβάνει τους ερεθισμούς και τις πανάδες του δέρματος. Θα το βρείτε σε λαχανικά με χρώμα πορτοκαλί – κίτρινο – κόκκινο.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Συντελούν στην παραγωγή της μελανίνης καθώς και στο ομοιόμορφο μαύρισμα. Θα τις βρείτε στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στο κρέας, τα ψάρια και στα φρούτα και τα λαχανικά.

Το μυστικό

Η μελανίνη του δέρματος, ενεργοποιείται κατά την ηλιοθεραπεία και προστατεύει κατά κάποιο τρόπο την επιδερμίδα αλλά είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ