Ρόδι, το ελιξήριο της νεότητας!

Ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, εξύμνησαν τις θεραπευτικές ιδιότητές του.

Σήμερα σπάμε ένα ρόδι για την καλή χρονιά, για αφθονία, καλοτυχία και γονιμότητα. Αλλά έχετε ακόμη έναν λόγο για να το σπάσετε επειδή συμβάλλει στην αντιγήρανση. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που πολλά προϊόντα ομορφιάς το χρησιμοποιούν ως βασικό συστατικό.

Πώς σας ωφελεί:

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.

Συμβάλλει στην αντιγήρανση: Περιέχει τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η αντιοξειδωτική ικανότητά του είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού όπως δείχνουν μελέτες του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών.

Θεραπεύει: Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Χρησιμοποιείται στα εγκαύματα και στον ιό του έρπητα.

Προστατεύει την καρδιά: Εμποδίζει την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερίνης και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς με υπερλιπιδαιμία.

Προφυλάσσει από εγκεφαλικές βλάβες.

Μειώνει την πίεση του αίματος.

Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Βοηθά το δέρμα: Το καθαρίζει και το προστατεύει, μειώνει τις ρυτίδες.

Το μυστικό

Πως θα καταλάβετε ότι ένα ρόδι είναι φρέσκο; Από την όψη της φλούδας του: εάν είναι σκληρή, τότε είτε συλλέχθηκε από καιρό είτε συντηρήθηκε σε λάθος συνθήκες. Αν υπάρχει κοτσάνι και η φλούδα του είναι χωρίς σκασίματα και σημάδια είναι φρέσκα.

Εύκολες συνταγές

Λικέρ από ρόδι

Θα χρειαστείτε:
4 φλιτζάνια σπόρους ροδιού
4 ποτήρια κονιάκ
4 ποτήρια ζάχαρη
2 ξύλα κανέλας
3 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)

Οδηγίες
Ρίξε σε μια κατσαρόλα τους σπόρους ροδιού, το κονιάκ, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τα γαρύφαλλα.
Βάλε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακάτεψε και μόλις αρχίσει να βράζει βγάλε την από τη φωτιά αφήνοντας όλα τα υλικά μέσα.
Σκεπάστε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήστε την για 24 ώρες.
Μόλις περάσει το 24ωρο πέρασε το μείγμα από το τουλπάνι και έπειτα από χαρτί για καφέ φίλτρου. Τοποθετήστε σε μπουκάλι και το λικέρ είναι έτοιμο!

Πράσινη σαλάτα με ρόδι

Θα χρειαστείτε:

½ κιλό αντίδια, μόνο τα φύλλα
2 ματσάκια ρόκα
2 σαλάτες κατσαρές
σπόρους από 1 ρόδι

Για το ντρέσινγκ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μουστάρδα

Οδηγίες
Καθαρίστε και πλύνετε όλα τα σαλατικά. Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και τοποθετήστε τα σε μια σαλατιέρα. Πασπαλίστε με το ρόδι. Χτυπήστε τα υλικά για το ντρέσινγκ και περιχύστε το.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ