PostAd09

Το αγαπημένο μου αντιγηραντικό του χειμώνα

Μου αρέσουν πολύ τα λαχανικά και ιδιαίτερα το μπρόκολο που μπορώ να το φτιάχνω στον ατμό.

Μάλιστα:
Περιέχει βιταμίνες A, B1, C, β-καροτίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.
Είναι αντιγηραντικό: Έχει αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, συμβάλλοντας στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού.
Είναι αντικαρκινικό: Παγκόσμιες επιδημιολογικές έρευνες συσχέτισαν την υψηλή διαιτητική πρόσληψη των καροτενοειδών που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο μπρόκολο με μειωμένα επεισόδια καρκίνων του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου, του δέρματος και του στομάχου.
Προστατεύει από αλλεργικά επεισόδια, περιορίζοντας τη βαρύτητα αλλά και τη διάρκειά τους.

Επίσης:
Αυτό που καλλιεργείται το χειμώνα
περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με αυτό του καλοκαιριού, γιατί παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί στο κρύο.
Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του οι ειδικοί συνιστούν ότι πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

 

Οδηγίες χρήσης

Για να μειώσετε την έντονη μυρωδιά του μαζί με τις κεφαλές, στο βράσιμο βάλτε και ένα κλωναράκι σέλινο.
Όταν το προσθέτετε στη σαλάτα, βυθίστε το πρώτα σε καυτό νερό για δέκα δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε παγωμένο νερό για λίγο.

Όταν το προμηθεύεστε φροντίστε οι κεφαλές να μην έχουν στίγματα και μούχλες, να είναι σφιχτές, σκληρές, με ζωντανό χρώμα, και τα μπουμπούκια τους κλειστά. Όταν τα μπουμπούκια ανοίγουν και το χρώμα των κεφαλών γίνεται κιτρινωπό, τότε δεν είναι φρέσκα.

Αν θέλετε να το διατηρήσετε εντός ψυγείου, θα πρέπει να το τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται για 3 – 5 ημέρες.
Για μεγαλύτερο διάστημα, το μπρόκολο καταψύχεται, αφού όμως πρώτα το ζεματίσετε σε καυτό νερό (3 – 4 λεπτά), το αφήσετε να κρυώσει και το σκουπίσετε με απορροφητικό χαρτί.

 

Εύκολη συνταγή

Πρόκειται για ένα εύκολο, γευστικό πιάτο, άκρως αντιγηραντικό, που φτιάχνω συχνά το χειμώνα.

Σούπα μπρόκολο

Θα σας χρειαστούν:
500 γραμμάρια μπρόκολο 
1 ματσάκι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος light (ή γιαούρτι)
Πιπέρι, αλάτι
150 γραμμ. τριμμένο τυρί έμενταλ

Οδηγίες
* Καθαρίστε το μπρόκολο και χωρίστε τα μπουκετάκια. Κόψτε τα χοντρά κοτσάνια σε μικρά κομμάτια και σε ροδέλες τα κρεμμυδάκια.
* Ρίξτε σε μιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μπρόκολα και τα κρεμμύδια. Προσθέστε το ζωμό και σιγοβράστε για 15 λεπτά περίπου.
* Κατεβάστε τη σούπα από τη φωτιά και πολτοποιείστε τα λαχανικά. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος (ή το γιαούρτι) και αλατοπιπερώστε.
* Ξαναβάλτε τη σούπα στη φωτιά και προσθέστε λίγο – λίγο το τυρί, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει.

Το μυστικό

Όπως όλα τα λαχανικά έτσι και το μπρόκολο χάνει πολλές από τις θρεπτικές ουσίες του όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό επιλέξτε το ωμό, το μαγείρεμα με ατμό ή ελαφρώς βρασμένο. Έτσι, δεν καταστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

  • afrula

    δε μαρεσει το μπροκολο Βικυ με τιποτα.Αλλα τρελλαινομαι για κουνουπιδι?Εχει βιταμινες καθολου τουλαχιστον μια με 2?

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      Βεβαίως και έχει! Είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, Α, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο. Συστήνεται σε διαιτητικά προγράμματα ως ενδιάμεσο σνακ

  • afrula

    αχ ωραια!!!Και στεναχωριομουν γιατι νομιζα οτι δε περιεχει τιποτα!ΕΙΣΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ…

  • ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ?

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      Οι γλυκοπατάτες, καρότα, βερίκοκα, σπάνακι.

  • ελενη αλβα

    βικη θελω να μου πεις αν ο ατμομαγειρας κραταει ολα τα θρεπτικα συστατικα των λαχανικων κ.α

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      Πιστεύω πως τα διατηρεί, αρκεί βέβαια να τα αποσύρεις από τον ατμό όταν είναι ακόμη τραγανά.

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΓΙ ΑΥΤΟ ΒΙΚΥ ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΟΣΟ ΛΑΜΠΕΡΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ.ΦΙΛΙΑ

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      :)

  • KATERINA

    ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΦΑΜΕ Ή ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ (ΓΙΑ 1-2 ΜΕΡΕΣ)? ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΚΑΤ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ?ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ……

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      Καλύτερα να το τρως μόλις το μαγειρεύεις. Ήδη με το μαγείρεμα χάνει κάποια θρεπτικά συστατικά.

  • Eirini

    Αυτό που ξέρω για να μειωθεί η μυρωδιά κατα το βρασιμο κατι που ισχυει και για το κουνουπιδι και το λαχανο ειναι να ρίχνουμε μαζί μια σκελίδα σκόρδο!
    Δοκιμάστε το!
    Φοβερές ιδιότητες πάντως ολα αυτά!

  • Χριστίνα

    Σήμερα μαγείρεψα την μπροκολόσουπα και έφαγε μέχρι και ο άντρας μου,που δεν του αρέσει καθόλου το μπρόκολο.
    Ήταν πεντανόστιμη η σουπίτσα και ζεσταθήκαμε κιόλας.

  • Άρτεμις

    Βίκυ μου συγχαρητήρια!Μας δίνεις πολύ χρήσιμες πληροφορίες!!Αν μπορείς ενημέρωσέ μας με ένα άρθρο σχετικά με τις τροφές που έχουν σίδηρο…Λόγω της αναιμίας που έχω ενδιαφέρομαι πολύ να μάθω..Δεν μπορώ να ανεβάσω τον αιματοκρίτη μου με τίποτα…

  • giota

    ΘΕΪΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΣΟΥΠΑΣ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ, ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΚΡΕΜΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.
    ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ, ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΟΥΠΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ?, ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ?

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      Ναι μπορείς να αντικαταστήσεις την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

  • μαρια βεροπούλου

    Επιθυμώ να εγγραφώ στο newsletter σας και να λαμβάνω στο e-mail μου τα νέα σας.

    Σας ευχαριστώ πολύ

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      Δεν έχουμε ακόμη αυτή την υπηρεσία.

  • ΣΟΦΙΑ

    Καλησπερα! Εφτιαξα σημερα την σουπα με μπροκολο…ειναι απλα πεντανοστιμη!!! Ζεστανα και μια φετουλα μαυρο ψωμι και ειχα ενα γευστικοτατο μεσημεριανο.Η δοσολογια που μας γραφεις, για ποσες μεριδες ειναι?
    Ευχαριστω,

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      Για 6 άτομα!

  • SOFIA

    ποσες μεριδες ειναι η συνταγη που γραφετε?

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      Για 6 άτομα.

  • Maria

    Συνταγη με μπροκολα

  • Maria

    Σουπα μπροκολο