Το αγαπημένο μου αντιγηραντικό του χειμώνα

Μου αρέσουν πολύ τα λαχανικά και ιδιαίτερα το μπρόκολο που μπορώ να το φτιάχνω στον ατμό.

Μάλιστα:
Περιέχει βιταμίνες A, B1, C, β-καροτίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.
Είναι αντιγηραντικό: Έχει αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, συμβάλλοντας στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού.
Είναι αντικαρκινικό: Παγκόσμιες επιδημιολογικές έρευνες συσχέτισαν την υψηλή διαιτητική πρόσληψη των καροτενοειδών που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο μπρόκολο με μειωμένα επεισόδια καρκίνων του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου, του δέρματος και του στομάχου.
Προστατεύει από αλλεργικά επεισόδια, περιορίζοντας τη βαρύτητα αλλά και τη διάρκειά τους.

Επίσης:
Αυτό που καλλιεργείται το χειμώνα
περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με αυτό του καλοκαιριού, γιατί παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί στο κρύο.
Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του οι ειδικοί συνιστούν ότι πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

 

Οδηγίες χρήσης

Για να μειώσετε την έντονη μυρωδιά του μαζί με τις κεφαλές, στο βράσιμο βάλτε και ένα κλωναράκι σέλινο.
Όταν το προσθέτετε στη σαλάτα, βυθίστε το πρώτα σε καυτό νερό για δέκα δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε παγωμένο νερό για λίγο.

Όταν το προμηθεύεστε φροντίστε οι κεφαλές να μην έχουν στίγματα και μούχλες, να είναι σφιχτές, σκληρές, με ζωντανό χρώμα, και τα μπουμπούκια τους κλειστά. Όταν τα μπουμπούκια ανοίγουν και το χρώμα των κεφαλών γίνεται κιτρινωπό, τότε δεν είναι φρέσκα.

Αν θέλετε να το διατηρήσετε εντός ψυγείου, θα πρέπει να το τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται για 3 – 5 ημέρες.
Για μεγαλύτερο διάστημα, το μπρόκολο καταψύχεται, αφού όμως πρώτα το ζεματίσετε σε καυτό νερό (3 – 4 λεπτά), το αφήσετε να κρυώσει και το σκουπίσετε με απορροφητικό χαρτί.

 

Εύκολη συνταγή

Πρόκειται για ένα εύκολο, γευστικό πιάτο, άκρως αντιγηραντικό, που φτιάχνω συχνά το χειμώνα.

Σούπα μπρόκολο

Θα σας χρειαστούν:
500 γραμμάρια μπρόκολο 
1 ματσάκι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος light (ή γιαούρτι)
Πιπέρι, αλάτι
150 γραμμ. τριμμένο τυρί έμενταλ

Οδηγίες
* Καθαρίστε το μπρόκολο και χωρίστε τα μπουκετάκια. Κόψτε τα χοντρά κοτσάνια σε μικρά κομμάτια και σε ροδέλες τα κρεμμυδάκια.
* Ρίξτε σε μιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μπρόκολα και τα κρεμμύδια. Προσθέστε το ζωμό και σιγοβράστε για 15 λεπτά περίπου.
* Κατεβάστε τη σούπα από τη φωτιά και πολτοποιείστε τα λαχανικά. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος (ή το γιαούρτι) και αλατοπιπερώστε.
* Ξαναβάλτε τη σούπα στη φωτιά και προσθέστε λίγο – λίγο το τυρί, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει.

Το μυστικό

Όπως όλα τα λαχανικά έτσι και το μπρόκολο χάνει πολλές από τις θρεπτικές ουσίες του όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό επιλέξτε το ωμό, το μαγείρεμα με ατμό ή ελαφρώς βρασμένο. Έτσι, δεν καταστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ