Πώς θα προλάβετε τις ρυτίδες; Με γλυκοπατάτα!

Οι γλυκοπατάτες εκτός από γεύση μπορεί να σας χαρίσουν τέλειο δέρμα. Το β-καροτένιο που περιέχουν, η ουσία που είναι υπεύθυνη για το πορτοκαλί της χρώμα, διαθέτει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αποτρέπει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα του οργανισμού και είναι σούπερ αντιγηραντική. Μάλιστα το β- καροτένιο είναι το πιο άφθονο καροτενοειδές στη διατροφή μας και το πιο αποτελεσματικό στη μετατροπή του σε βιταμίνη Α.

Τι κάνει
Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου. Αυτό γιατί το β-καροτένιο δροα ως «εκκαθαριστής» ελευθέρων ριζών. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να προστατεύει το ευαίσθητο περιεχόμενο των κυττάρων από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και πιθανώς να αδρανοποιούν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες.

Βοηθάει τους αεραγωγούς σας να προστατευθούν από αλλεργιογόνα. Γερμανοί ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι με τα υψηλότερα ποσοστά καροτινοειδών, αντιοξειδωτικών που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χρώμα τους, είχαν τις λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνοντας τις αντιστάσεις του οργανισμού στις λοιμώξεις.

Συμβάλλει στην αποτροπή εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και εφραγμάτων, αφού αποτρέπει την απόφραξη των αρτηριών.

‘Εχει φωτοπροστατευτική δράση και σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές της ιδιότητες καταπολεμούν έτσι τη πρόωρη γήρανσή του που προκαλούν οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι συμπληρώματα με β-καροτένιο ενίσχυσαν σημαντικά την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), όταν συνδυάστηκαν με τοπικές αντηλιακές ουσίες.

Συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης, στην επιβράδυνση ορισμένων παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης και γενικότερα στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων.

 

Το μυστικό

Κόψτε μία γλυκοπατάτα στη μέση και βάλτε τη στο φούρνο μικροκυμάτων για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ψηθεί. Χαράξτε τη κατά μήκος και βάλτε μία κουταλιά γιαούρτι ή cream sour και μπόλικο μαϊντανό. Έχετε ένα πανεύκολο αντιγηραντικό γεύμα!

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ