cocoa-butter-vs-shea-butter-smaller

Βούτυρο κακάο VS βούτυρο καριτέ – Μάθε ποιο είναι καλύτερο για την επιδερμίδα σου

Το βούτυρο κακάο και το βούτυρο Shea είναι μερικά από τα πιο ισχυρά μαλακτικά συστατικά της φύσης.
Θρέφουν και ενυδατώνουν το δέρμα, βοηθώντας το να διατηρεί την ελαστικότητά του.
Ενδεχομένως παρατηρείτε ότι το βούτυρο κακάο και το βούτυρο καριτέ, είναι τις περισσότερες φορές ένα από τα κύρια συστατικά σε προϊόντα περιποίησης και ίσως αναρωτιέστε ποιο από τα 2 είναι καλύτερο από το άλλο.

Εδώ, λοιπόν, θα μάθουμε τις ομοιότητες, τις ιδιότητες του καθενός , τη χρήση τους και το πως θα επιλέξετε το καλύτερο για τις ανάγκες σας.

Τι είναι το Cocoa butter ή βούτυρο κακάο;

Natural cocoa butter on a brown background

Το βούτυρο κακάο προέρχεται από την επεξεργασία των σπόρων του φυτού Theobroma cacao, γνωστό στην Ελλάδα ως κακαόδεντρο. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το “θείον” και το “βρώσιν”, δηλαδή η τροφή των θεών. Έχει ήπιο άρωμα και γεύση σοκολάτας και κιτρινόλευκο χρώμα. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή σοκολάτας και ως μαλακτικό σε προϊόντα περιποίησης.
Είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου και το σημείο τήξης του είναι στους 30-35°C. Το βούτυρο του κακάου είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και λιπαρά οξέα. Οι καρποί περιέχουν κατά µέσον όρο µέχρι 55% λίπος.
Είναι ιδανικό για τις ξηρές και ταλαιπωρημένες επιδερμίδες, καθώς έχει έντονη ενυδατική δράση.

Υπάρχουν 2 τύποι cocoa butter:
· Το εξευγενισμένο (Refined)  βούτυρο κακάο, στο οποίο έχει αφαιρεθεί το άρωμα και το χρώμα του.
· Το ακατέργαστο (Unrefined) βούτυρο κακάο που μυρίζει ξεκάθαρα σοκολάτα και έχει ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα. Κρατάει αναλλοίωτα όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του και τις πολύτιμες ιδιότητες του.

Τι είναι το βούτυρο Shea ή βούτυρο καριτέ;

96e5d20cc421d06911a6fec97b7ddf62

Το βούτυρο Shea είναι φυτικό λίπος που προέρχεται από το καρύδι του αφρικανικού Shea tree. Πρόκειται για ένα βρώσιμο έλαιο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως μαγειρικό λάδι, ενυδατική κρέμα ή και ως βάση σε καλλυντικά. Το βούτυρο Shea έχει φυσικό μπεζ χρώμα, το οποίο αποδεικνύει πως είναι ακατέργαστο και διατηρεί στο έπακρο όλες τις βιταμίνες και τις ενυδατικές του ιδιότητες.
Το άρωμα του είναι διακριτικό, εώς ανεπαίσθητο. Το βούτυρο καριτέ  είναι επίσης στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, και τήκεται όταν θερμαίνεται κοντά στους 25C.
Διάρκεια ζωής πριν την αλλοίωση: Εώς και 2 χρόνια

Υπάρχουν 4 τύποι shea butter:
· Το ακατέργαστο (Raw) όπως είναι στην αρχική του μορφή με το που εξάγεται από τον καρπό του δέντρου shea.
· Το ακατέργαστο (Unrefined), το οποίο έχει φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τυχόν κομμάτια από τον καρπό. Τα θρεπτικά του συστατικά παραμένουν άθικτα και αναλλοίωτα.
· Το εξευγενισμένο (Refined) το οποίο έχει περάσει μία διαδικασία επεξεργασίας και έχει αλλάξει τα χαρακτηριστικά και την οσμή του. Η διαδικασία αυτή καταστρέφει ορισμένα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
· Το εξαιρετικά εξευγενισμένο (Ultra-refined) το οποίο έχει υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία . Το χρώμα γίνεται λευκό και οι περισσότερες θεραπευτικές του ιδιότητες χάνονται.

Ομοιότητες

· Είναι στέρεα σε θερμοκρασία δωματίου και λιώνουν στη θερμοκρασία του σώματος.
· Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μαλλιά, το πρόσωπο και το σώμα.
·  Εξαιρετικά ενυδατικά με απίστευτα θεραπευτικές ιδιότητες για την επιδερμίδα.
· Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
· Διεισδύουν βαθιά στο δέρμα παρέχοντας διαρκή υγρασία και δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα.
· Ευεργετούν ιδιαίτερα καλά ξηρές, τραχιές και ερεθισμένες επιδερμίδες.
· Ανακουφίζουν από δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα, δερματίτιδα, ψωρίαση.
· Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
· Διεγείρουν το κολλαγόνο και παράγουν ελαστίνη, καθιστώντάς τα εξαιρετικά για τη μείωση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Διαφορές / Ιδιαιτερότητες

Βούτυρο κακάο
· Υπέροχο γλυκό, ήπιο άρωμα σοκολάτας.
· Εξάγεται από σπόρους του φυτού Theobroma cacao.
· Όταν είναι στέρεο κόβεται δύσκολα. Πρέπει να λιώσει σε θερμοκρασία άνω των 30C για να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα.
· Λιώνει όταν συμπεριλαμβάνεται σε προϊόντα περιποίησης αλλά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν μικροί κόκκοι κακάο, τα οποία φυσικά διαλύονατι αμέσως με την επάλειψη.
· Τέλεια δράση κατά των ραγάδων.
· Υψηλή συγκέντρωση σε πολυφαινόλες που μειώνουν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.
· Ενυδατώνει βαθιά το δέρμα και παρέχει ένα φράγμα προστασίας.
· Βοηθά στην επούλωση και την προστασία του δέρματος. Τέλειο για άμεση ενυδάτωση σε γόνατα, αγκώνες, ξηρά χέρια πόδια κ.ά
· Διάρκεια ζωής πριν την αλλοίωση : 2 εώς και 5 χρόνια

Βούτυρο καριτέ
· Ανεπαίσθητο ουδέτερο άρωμα.
· Εξάγεται από τον καρπό του δέντρου Shea (Butyrospermum parkii)
· Κόβεται εύκολα ακόμη και όταν είναι στέρεο . Αλλά λιώνει σε θερμοκρασία άνω των 25C.
· Λιώνει 100% όταν συμπεριλαμβένεται σε προϊόντα περιποίησης.
· Δεν φράζει τους πόρους , επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από λιπαρή / μικτή επιδερμίδα.
· Διατηρεί το δέρμα απαλό και μαλακό και καταπραϋνει ουλές και χρόνια σημάδια.
· Εξαιρετική φροντίδα για το χειμώνα αλλά και ως after sun.
· Προσφέρει μικρή  φυσική αντηλιακή προστασία SPF λόγω του περιεχομένου του σε κινναμικό οξύ. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από 0 – 6 SPF.
· Διάρκεια ζωής πριν την αλλοίωση : 1-2 χρόνια

Βιολογικό ακατέργαστο βούτυρο καριτέ και βούτυρο κακάο, εξαιρετικής ποιότητας  θα βρεις στο WWW.ORGANICBRANDS.GR

Βούτυρο κακάο δείτε ΕΔΩ
Βούτυρο καριτέ δείτε ΕΔΩ

Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο 2310-220722

Organicbrands on Facebook
Organicbrands on Instagram

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ