Πώς θα επιβραδύνουμε τις ρυτίδες;

Ρυτίδες. Εάν σας απασχολεί η εμφάνισή τους ο Στέλιος Αγγελίδης – Δερματολόγος Διδάκτωρ Πανεπ. Αθηνών μας εξηγεί γιατί σχηματίζονται ρυτίδες και πως θα τις επιβραδύνουμε.

Stelios_Angelidis

 

Οι περισσότερες ρυτίδες και λεπτές γραμμές που βλέπουμε οφείλονται στον ήλιο. Κατά 20% συμβάλλουν στην εμφάνισή τους και οι εκφράσεις του προσώπου, όπως το χαμόγελο και το συνοφρύωμα. Με το κάπνισμα, ο ρυθμός εμφάνισης των ρυτίδων επιταχύνεται σε μεγάλο βαθμό. Αν το δέρμα είναι αφυδατωμένο και πάλι θα φαίνεται να έχει περισσότερες ρυτίδες. Με την πάροδο της ηλικίας, το δέρμα παράγει μικρότερες ποσότητες φυσικών λιπαντικών ουσιών και έτσι οι ρυτίδες καθίστανται πιο εμφανείς.

Γιατί σχηματίζονται οι ρυτίδες;
Στο νεανικό δέρμα:

  • Το πλέγμα του κολλαγόνου είναι άθικτο.
  • Το δέρμα παραμένει ενυδατωμένο και ελαστικό.
  • Είναι ανθεκτικό.
  • Προσαρμόζεται στις καθημερινές μικροαλλοιώσεις και φθορές έως και τις διάφορες εκφράσεις του προσώπου και αποκτάμε με την πάροδο του χρόνου.

Στέλιος Αγγελίδης

Με την πάροδο του χρόνου:

  • Το κολλαγόνο εξασθενίζει.
  • Το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τον τόνο του.
  • Η στήριξή του από το κολλαγόνο μειώνεται.

Κάθε φορά που χαμογελάμε ή κατσουφιάζουμε ασκούμε πίεση πάνω στο κολλαγόνο. Το αποτέλεσμα των εκφράσεων αυτών είναι αθροιστικό και αρχίζουν να εμφανίζονται γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπο.

Γιατί όμως έχουμε ρυτίδες;

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, εμφανίζει σταδιακά αλλαγές στο δέρμα του, οι οποίες συνοψίζονται με τον όρο “γήρανση”. Η διαδικασία αυτή ξεκινά κυρίως στις στοιβάδες του δέρματος που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα, αφήνουν όμως ορατά τα σημάδια τους και στην επιφάνεια, που βλέπουμε όλοι μας. Τα λιπώδη κύτταρα κάτω από την επιδερμίδα ατροφούν και το δίκτυο των ελαστικών και κολλαγόνων ινών χαλαρώνει και διαρρηγνύεται. Έτσι, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του. Ταυτόχρονα, η πολύτιμη υγρασία του βαθμιαία χάνεται και έτσι γίνεται ξηρό. Οι πληγές είναι πιο δύσκολο και χρονοβόρο να επουλωθούν. Ως αποτέλεσμα, στα σημεία όπου συμβαίνουν οι συχνότερες και δυνατότερες συσπάσεις μυών, όπως γύρω από τα μάτια, αλλά και στις περιοχές όπου οι χαρακτηριστικές εκφράσεις μας σχηματίζουν γραμμές, εμφανίζονται οι ρυτίδες. Στη διαδικασία της γήρανσης σημαντικός είναι ο ρόλος και άλλων παραγόντων.
Ένας από τους κυριότερους είναι ο ήλιος. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά το πέρασμα του χρόνου καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου μέσω πολύπλοκων χημικών και ενζυμικών διαδικασιών, οι οποίες προκαλούν ακόμα και καταστροφή κυττάρων της επιδερμίδας.
Το κάπνισμα, η μόλυνση της ατμόσφαιρας αλλά και οι δίαιτες για απώλεια βάρους, συμβάλλουν επίσης, με διαφορετικούς τρόπους, στη γήρανση του δέρματος.

Πώς θα επιβραδύνουμε τη γήρανση;

  • Μην καπνίζετε: Βλάπτει την επιδερμίδα κάνοντάς της να χάνει τη λάμψη της. Εχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στα μαλλιά. Επιταχύνει τη διαμόρφωση ρυτίδων, κυρίως γύρω από το στόμα.
  • Περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά.
  • Κάντε καλή διατροφή, με φρούτα και λαχανικά.
  • Γυμναστείτε.
  • Προφυλαχτείτε από τον ήλιο. Η υπεριώδη ακτινοβολία καταστρέφει το κολλαγόνο και προκαλεί μακρυπρόθεσμα ρυτίδες.
    Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς για 8 ώρες κάθε βράδυ.
  • Περιορίστε το άγχος.

Έχουν κάποιο αποτέλεσμα οι αντιρυτιδικές κρέμες;

Οι κρέμες που περιέχουν κολλαγόνο δρουν μόνο στην επιφάνεια του δέρματος. Μια υδατική κρέμα, με ή χωρίς κολλαγόνο, δεν μπορεί να διαπεράσει το δέρμα και δεν είναι κατασκευασμένη για να απορροφηθεί. Κανένας υδατικός παράγοντας δεν μπορεί να ανατρέψει το συσσωρευτικό αποτέλεσμα της απώλειας κολλαγόνου.
Οι κρέμες επιβραδύνουν κυρίως το ρυθμό απώλειας του νερού από το δέρμα και βοηθούν να κρατηθεί το δέρμα μαλακό και ευλύγιστο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ