Πώς να οργανώσετε καλύτερα την κουζίνα σας

Αυτά τα μικρά μυστικά μοιράζετε μαζί σας η  Μάγδα Κ. Μαυρίκη – αρχιτέκτων μηχανικός, θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε ράφια και ντουλάπια κουζίνας!

Η οργάνωση με βάση μια συγκεκριμένη λογική του χώρου μας είναι πολύ σημαντική – μας γλιτώνει περιττό κόπο και χρόνο, κάνει τη διαδικασία συμμαζέματος πολύ πιο εύκολη, και μας απομακρύνει από όλο από αυτό που συμβαίνει όταν ψάχνουμε κάτι απεγνωσμένα και δεν το βρίσκουμε πουθενά.

1 Ντουλάπες εν τάξει

Το ιδανικότερο θα ήταν να είχαμε έναν ξεχωριστό χώρο στην κουζίνα μας – μια μικρή αποθηκούλα ή μια walk-in ντουλάπα, ώστε να τοποθετούμε εκεί όλα τα τρόφιμα και να αφήνουμε το λειτουργικό χώρο της κουζίνας για τα μαγειρικά σκεύη!

2 Βάλτε ετικέτες

Στην περίπτωση που δεν έχετε αποθήκη, πολύ σημαντική είναι η οργάνωση χώρου ανά είδη, ανά σκεύη, ανά μεγέθη, ανά λειτουργίες. Χωρίστε λειτουργικά τα ράφια σας, ψηλά τα λιγότερα χρησιμοποιούμενα σκεύη, χαμηλότερα τα πιο συχνά, τοποθετήστε μαζί κάθε ξεχωριστό είδος, ποτήρια, πιάτα, μπωλ, πιατέλες, φλιτζάνια.. Μπορείτε ακόμη και να βάλετε ταμπελάκια στα ράφια ανάλογα με το περιεχόμενό τους – δίνουν στυλ στη ραφιέρα, και σας καθοδηγούν.

3 Καλάθια και κουτιά

Ένα επίσης σημαντικό tip οργάνωσης είναι καλάθια, μεταλλικά διάτρητα συρτάρια και κουτιά. Υπάρχουν πολλά στο εμπόριο, σε πολύ οικονομικές τιμές, και με πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς, που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τα ντουλάπια, να μην μπερδεύονται τα αντικείμενα μεταξύ τους, και κυρίως να δείχνει πάντα ο χώρος σας τακτοποιημένος. Διαλέξτε τροχήλατα καλάθια για τα χαμηλά σημεία των αποθηκευτικών χώρων, και τοποθετήστε εκεί σακούλες, πετσέτες, σουπλά, ακόμα και πατάτες ή πορτοκάλια. Βρείτε μεταλλικά καλάθια και συρτάρια και τακτοποιήστε εκεί συσκευασμένα τρόφιμα, δημητριακά, ζυμαρικά, και οτιδήποτε βρίσκεται ήδη στη συσκευασία του. Χρησιμοποιήστε και μικρότερα σε μέγεθος και τοποθετήστε εκεί καλαμάκια, καραμέλες, μικρά γλυκά, ακόμα και μαχαιροπίρουνα και υφασμάτινες πετσέτες τυλιγμένες σε ρολό .

4 Βάζα και γυάλινα σκεύη

Τέλος, πολύ ωραίος τρόπος οργάνωσης τροφίμων, που ομορφαίνει πολύ τα ντουλάπια μας, αλλά ακόμα και τους ανοιχτούς χώρους, είναι τα βάζα και τα γυάλινα σκεύη με καπάκια! Διαλέξτε διάφορα μεγέθη σε ύψος και πλάτος, και τοποθετήστε εκεί μπαχαρικά, ζυμαρικά, δημητριακά, ακόμα και γλυκά του κουταλιού ή σάλτσες. Θα εκπλαγείτε από το πόσο ένα λευκό ντουλάπι μπορεί να γεμίζει με χρώματα και υφές και να γίνει πιο ζεστός ο χώρος. Αυτό είναι ένα tip που μπορείτε να το μεταφέρετε σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού κρίνετε ότι θα σας βολέψει: στο μπάνιο, για να αποθηκεύσετε βαμβάκια, μπατονέτες, ακόμα και καλλυντικά, στο υπνοδωμάτιο για να αποθηκεύσετε κοσμήματα, ή στο γραφείο για να βάλετε μολύβια, χάρακες, κάρτες.

Το μυστικό

Η εργονομία είναι το πρώτο βήμα για να μας εμπνέει ο χώρος που κατοικούμε ηρεμία. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να σκεφτείτε πού σας βολεύει το καθετί και ξεκινήστε!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ