tsoureki

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για πολίτικο τσουρέκι

Πιθανόν να είναι το καλύτερο τσουρέκι που έχω δοκιμάσει ποτέ!

 Υλικά για 4 τσουρέκια:

1 κιλό αλεύρι Robin Hood (ίσως χρειαστεί 1 φλυτζάνι ακόμα)

2 φακελάκια μαγιά σκόνη

1 ½ φλυτζάνι γάλα

1 πακέτο βούτυρο (250 γρ)

6 αυγά

2 1 /4 φλυτζάνια ζάχαρη

1 κουταλιά μαστίχα

2 κουταλιές μαχλέπι

2 κουταλιές κακουλέ

½ κουταλάκι αλάτι

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1/2 λεμόνι

Μαυροκούκι ή ασπρισμένα αμύγδαλα ή σουσάμι για ντεκόρ

Εκτέλεση

Φτιάχνετε αρχικά το προζύμι, δηλαδή:  Ζεσταίνετε  ελαφρά το γάλα,  προσοχή μην κάψει! Ρίχνετε το γάλα σε μεγάλο μπολ και διαλύετε μέσα τη μαγιά.

Προσθέτετε και 1 ½ φλυτζάνι από το αλεύρι, ανακατεύετε καλά να διαλυθεί και αφήνετε σκεπασμένο με πετσέτα για μισή ώρα περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το λιώνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Χτυπάτε καλά τα 5 αυγά (το 6ο το κρατάμε για να αλείψετε την επιφάνεια) και τα προσθέτετε στο βούτυρο, προσοχή να μην είναι ζεστό!

Προσθέτετε  τη ζάχαρη, όλα τα μυρωδικά και το ξύσμα και ανακατεύετε καλά.

Ρίχνετε αυτό το μίγμα στο μπολ με το προζύμι, ανακατεύετε και προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι.

Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική, να πλάθεται εύκολα και να μην κολλάει.

Σκεπάζετε  το μπολ με μεμβράνη και με 2 πετσέτες  και αφήνετε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει καλά και να γίνει διπλάσια σε όγκο.

Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια, φτιάχνετε κορδόνια και πλέκετε τα τσουρέκια σας.

Στρώνετε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετείτε επάνω τα τσουρέκια.

Ανάβετε το φούρνο στους 50 C, βάζετε μέσα τα τσουρέκια και τα αφήνετε περίπου μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν.

Τα βγάζετε από το φούρνο και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 C.

Αλείφετε  τα τσουρέκια με το τελευταίο αυγό, αραιωμένο με λίγο νεράκι, και αν θέλετε τα στολίζοετε με μαυροκούκι, ασπρισμένα αμυγδαλάκια σε φετούλες ή σουσάμι.

Ψήνετε για 30 λεπτά περίπου στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.

Αφού κρυώσουν καλά, μπορείτε  να τα φυλάξετε στο ψυγείο, τυλιγμένα σε μεμβράνη.

 Καλό Πάσχα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ