creme

Δροσερή συνταγή για το καλοκαίρι: Κρεμ Kαραμελέ με πορτοκάλι

Μία δροσερή συνταγή για το καλοκαίρι, η Κρεμ Kαραμελέ με πορτοκάλι, που θα λατρέψουν όλοι από τη foodblogger madameginger.

Μερίδες: 8
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 3-4 ώρες
Σκεύος: πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 30εκ.

Υλικά για την καραμέλα

250 γρ. ζάχαρη
40 ml χυμό πορτοκαλιού
40 ml νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Υλικά για την κρέμα

800 ml φρέσκο γάλα
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 ξύλο κανέλας
150 γρ. ζάχαρη
6 αυγά

Εκτέλεση

1) Ετοιμάζουμε την καραμέλα. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το νερό και τα βράζουμε μέχρι να αποκτήσουν καραμελέ χρώμα. Προς το τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

2) Ρίχνουμε την καραμέλα σε στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος ή ταρτιέρα και αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.

3) Ετοιμάζουμε την κρέμα. Ζεσταίνουμε το γάλα με το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύλο κανέλας σε κατσαρόλα και με την πρώτη βράση αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας.

4) Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα ή μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι ν’ αφρατέψουν.

5) Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα, χτυπώντας παράλληλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

6) Περνάμε το μείγμα από σίτα και το ρίχνουμε πάνω στην καραμέλα.

7) Βάζουμε το σκεύος σε ταψί και γεμίζουμε το ταψί με νερό, μέχρι περίπου τα ⅔.

8) Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε την κρέμα καραμελέ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160oC στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά.

9) Αφήνουμε την κρεμ καραμελέ να κρυώσει κι έπειτα τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

10) Ξεφορμάρουμε προσεκτικά την κρεμ καραμελέ σε πιάτο, με τη βοήθεια μικρού μαχαιριού, για να ξεκολλήσει απ΄τα τοιχώματα του σκεύους.

11) Σερβίρουμε την κρεμ καραμελέ κρύα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ