fish

Κυριακή των Βαΐων: Τί ψάρι να επιλέξετε

Στη μοναδική νηστεία που επιτρέπεται το ψάρι είναι εκείνη της Σαρακοστής και ειδικά την Κυριακή των Βαΐων. Την Κυριακή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα το έθιμο είναι να τρώμε ψάρι και θαλασσινά, λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής.

Τί ψάρια να επιλέξετε, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματός τους:

ΒΡΑΣΤΑ: Πέρκα, σκορπιός, ροφός, σφυρίδα, δράκαινα
ΤΗΓΑΝΗΤΑ: Σαργός, τσιπούρα, μουρμούρα, σφυρίδα, γαλέος, σαλάχι, μαρίδα, γλώσσα, γαύρος
ΨΗΤΑ: Τόνος, κολιός, σκουμπρί, σαρδέλα, χέλι, κέφαλος, μπαρμπούνι, σπάρος, μελανούρι, σαργός, τσιπούρα, μουρμούρα

ΣΥΝΤΑΓΗ
Κροκέτες αλμυρού μπακαλιάρου με πατάτα και σκόρδο

Υλικά για 4 μερίδες:

250γρ μπακαλιάρος
200γρ βρασμένη πατάτα
2 σκελίδες σκόρδο
50ml ελαιόλαδο
120ml γάλα (χλιαρό)
Πιπέρι μαύρο
Φρέσκο θυμάρι 2 κλωναράκια
αλάτι
2 φύλλα δάφνης
70γρ ρόκα
2 πορτοκάλια
1 λεμόνι
1 κ.σ. βινεγκρέτ λεμόνι
Ξύσμα από λεμόνι

Εκτέλεση
1. Βράζουμε την πατάτα και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι
2. Αφού καθαρίσουμε την πέτσα και τα κόκκαλα του μπακαλιάρου και το περάσουμε 2-3 φορές μέσα σε νερό για να φύγει το αλάτι, τον τοποθετούμε σε κατσαρόλα με χλιαρό γάλα, δάφνη και θυμάρι για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει
3. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε λάδι, σκόρδο και φρέσκο θυμάρι, τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, το ψήνουμε και το σπάμε με μια σπάτουλα
4. Κατόπιν ρίχνουμε τη λιωμένη πατάτα και την αναμειγνύουμε με τον μπακαλιάρο
5. Ρίχνουμε το γάλα (στο οποίο είχαμε βράσει πριν τον μπακαλιάρο) και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πουρές.
6. Πλάθουμε σε στρογγυλές κροκέτες και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ