mel

Μελομακάρονα με αλεύρι ζέας και σιρόπι αγαύης

Αυτά τα μελομακάρονα έφτιαξα στις γιορτές και ήταν υπέροχα!

Υλικά

240 γρ. σπορέλαιο
240 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
200 γρ. ζάχαρη καρύδας
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γρ. Αλεύρι ζέας
2 κ.γ. Mπέικιν Πάουντερ

Για το σιρόπι:
300 γρ. ζάχαρη καστανή
400 γρ. νερό
200 γρ. σιρόπι αγαύης (αν βάλετε μέλι τότε χρησιμοποιείστε 400 γρ. γιατί το σιρόπι αγαύης είναι πάρα πολύ γλυκό)
½ λεμόνι (ακέρωτο)
Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι΄

Πώς τα κάνω
Κοσκινίζω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.

Ρίχνω το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη καρύδας, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.

Διαλύω τη σόδα στο χυμό και τη ρίχνω στο μείγμα. Ανακατεύω με το σύρμα, ρίχνω μέσα το αλεύρι και ανακατεύω απαλά να το πάρει το μείγμα. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.

Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνω να κρυώσουν καλά, τελείως.

Για το σιρόπι βάζω όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζω 3’. Ξαφρίζω τον αφρό. Αφήνω το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνω τα μελομακάρονα. Τα βουτάω στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζω με φιστίκι ή καρύδι. Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα: αραδιάζετε τα κρύα μελομακάρονα σε λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνετε να ρουφήξουν καλά και να γίνουν πολύ μελωμένα.

Το μυστικό

Πλάστε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να μην χρειάζονται πολλή ώρα μέλωμα. Αν τα πλάσετε μεγάλα, χρειάζονται περισσότερη ώρα ψήσιμο και περισσότερο μέλωμα. Αν παραζυμώσετε τη ζύμη σας θα ψηθούν μεν καλά και θα είναι τραγανά, αλλά δεν θα γίνουν αφράτα και δεν θα ρουφήξουν καλά το σιρόπι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ