lagana-omorfamystika

Πώς να φτιάξετε λαγάνα ολικής αλέσεως με ταχίνι

Μία υπέροχη συνταγή που την κάνω και εγώ για την οικογένειά μου!

Θα χρειαστείτε

500 γρ. αλεύρι Ολικής άλεσης
500 γρ. αλεύρι Κίτρινο για ψωμί (από σκληρό σιτάρι)
300 ml χλιαρό νερό
2 κουταλιές ταχίνι
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξερή μαγιά (ή 30 γρ. νωπή μαγιά)
200 γρ. σουσάμι
Πώς το κάνω

1 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα αλεύρια με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ρίχνω το αλάτι και το ταχίνι σε μία λακούβα που έχω ανοίξει στη μέση. Ρίχνω το νερό ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ή με τα χέρια.

2 Πλάθω μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο. Αλευρώνω λίγο τη ζύμη για να μην κολλήσει και την βάζω σε ένα πιάτο. Αφήνω τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει.

3 Στη συνέχεια απλώνω λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνω λίγο ακόμα το ζυμάρι. Το κόβω στα 2 ή στα 3. Απλώνω το κάθε ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας πάχους 1 εκατοστού.

4 Κάνω τρύπες στη λαγάνα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αλείφω την επιφάνεια με λίγο νεράκι για να κολλάει το σουσάμι, και στη συνέχεια τοποθετώ τη λαγάνα σε ένα δίσκο ή ταψί με σουσάμι για να γεμίσει η λαγάνα.

5 Βάζω τη λαγάνα σε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και την αφήνω για 15 λεπτά πριν την ψήσω. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20-22 λεπτά στους 190 βαθμούς. (Ανάλογα με το πόσο λεπτή την έχω φτιάξει, θέλει ανάλογο ψήσιμο). Το τελευταίο πεντάλεπτο τη βάζω στο κάτω μέρος του φούρνου για να ξεροψηθεί λίγο.

Το μυστικό

Αντί για λάδι χρησιμοποιώ ταχίνι και αλεύρι ολικής αντί για σκληρό. Με αυτό τον συνδυασμό η λαγάνα είναι πεντανόστιμη και πολύ υγιεινή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ