tarta

Συνταγή για το τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου: Lemon curd

Μία φανταστική συνταγή του food blogger Γαβριήλ Νικολάιδη για το τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου! Μία γλυκιά τάρτα με βελούδινη κρέμα curb.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για την ζύμη τάρτας
112 γρ. βούτυρο, κρύο
90 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι
130 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
1 αυγό
2 γρ. αλάτι
βούτυρο ή λάδι και αλεύρι για την προετοιμασία της ταρτιέρας

400 gr lemon curd (υπάρχει και στο σούπερ μάρκετ)
400 gr τυρί κρέμα
7 gr ζελατίνη (σε φύλλα)
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
ξύσμα από 2 λεμόνια

ΟΔΗΓΙΕΣ

Για τη ζύμη τάρτας

  • Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα ομογενοποιούμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα.
  • Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ βάζοντας τον γάντζο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, συνεχίζοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
  • Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 40 λεπτά στο ψυγείο.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά) μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (η διάμετρός του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ταρτιέρα).
  • Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε την ταρτιέρα με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο.
  • Στρώνουμε τη ζύμη ώστε να καλύψει το κάτω μέρος αλλά και τα τοιχώματα της ταρτιέρας και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει.

Για να προψήσουμε τη ζύμη της τάρτας

  • Καλύπτουμε την επιφάνειά της με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για ν’ αποφύγουμε το φούσκωμα της ζύμης κατά το ψήσιμο).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 15 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.

Η σύνθεση

  • Προετοιμάζουμε τη βάση της τάρτας και έπειτα την αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βάζουμε στο μίξερ το τυρί κρέμα και το χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε τη lemon curd και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό – αν δεν χωράνε ολόκληρα, τα κόβουμε με το ψαλίδι στη μέση. Προσθέτουμε μέσα και μερικά παγάκια.
  • Έπειτα από μερικά λεπτά, η ζελατίνα θα έχει γίνει σαν διάφανη μεμβράνη. Τη στραγγίζουμε από το νερό στύβοντάς την ελαφρώς με τα χέρια.
  • Λιώνουμε τη μαλακωμένη ζελατίνα σε λίγο βραστό νερό (περίπου ½ με 1 φλιτζανάκι του καφέ) και έπειτα τη ρίχνουμε στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην τάρτα και την αφήνουμε να σφίξει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ