pie

Συνταγή: Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη

Ένα ωραίο επιδόρπιο που μπορεί να συνοδέψει άριστα το τσάι ή τον απογευματινό σας καφέ είναι αυτή η μηλόπιτα με τριφτή ζύμη.

Θα χρειαστείτε για 1 ταψί 25 x 35 εκ:

Για τη ζύμη:
4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας κανέλα
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 αβγά

Για τη γέμιση:
4 μεγάλα ή 5 μέτρια μήλα
2 κουτ. σούπας βούτυρο
¾ φλιτζ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κανέλα
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 μικρό φλιτζ. κονιάκ

Οδηγίες

Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα μήλα για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το κονιάκ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και τις σταφίδες και μαγειρεύουμε, μέχρι να στεγνώσουν τα μήλα από τα υγρά τους.

Για τη ζύμη: Αναμιγνύουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Σε άλλο μπολ δουλεύουμε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.

Κάνουμε στο μίγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί τα αυγά και το μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μίγμα. Αφήνουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για 10 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.

Βγάζουμε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Το μικρότερο το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το ταψί. Ανοίγουμε σε φύλλο τη ζύμη και τη στρώνουμε στη βάση και στο πλάι του ταψιού. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνουμε να απλωθεί παντού.

Τέλος, βγάζουμε την υπόλοιπη ζύμη από την κατάψυξη και την τρίβουμε με τα δάχτυλα ή με τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, πάνω από τα μήλα να απλωθεί παντού και να τα σκεπάσει. Ψήνουμε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει στους 170oC για 50 περίπου λεπτά.

Μόλις κρυώσει η μηλόπιτα, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ