ρεβιθάδα

Συνταγή: Ρεβιθάδα φούρνου από τον Άκη Πετρετζίκη!

Όσπρια: αξίζουν μία θέση στο τραπέζι σας! Μην τα παραβλέπετε! Φτηνό, νόστιμο και υγιεινό φαγητό, η ρεβιθάδα φούρνου που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης είναι ιδανική και για νηστεία!

Υλικά
500 γρ. ρεβίθια
4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μικρά ή 1 μεγάλο
2 πράσα
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. κάρι σκόνη
1 πρέζα μπούκοβο
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι ή από 2 λάιμ
1 λίτρο νερό
1 κύβο λαχανικών

Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. γιαούρτι
κόλιανδρος
1 κ.γ. ελαιόλαδο
λίγο μπούκοβο
φέτες από λεμόνι ή λάιμ

Οδηγίες

  • Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με πολύ νερό και 1/2 κ.γ. αλάτι για να μουλιάσουν.
  • Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες, τα βγάζουμε, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  • Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο πράσο και αφήνουμε για 3 λεπτά να καραμελώσουν τα λαχανικά μας καθώς ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και 1 κ.σ. κάρι και σοτάρουμε καλά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο (2-3 κ.σ.) και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβίθια μας. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε το μπούκοβο, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (ή σε μία κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο), προσθέτουμε το νερό, τον ζωμό και ανακατεύουμε.
  • Καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο το σκεύος μας και ψήνουμε για 1 ώρα. Μόλις περάσει η 1 ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά.
  • Μόλις είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται να προσαρμόσουμε το αλάτι μας.
  • Σερβίρουμε το πιάτο μας με στραγγιστό γιαούρτι, κόλιανδρο, φρέσκο ελαιόλαδο, λίγο μπούκοβο και λεμόνι ή λάιμ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ