agkinara

Συνταγή: Σαλάτα με αγκινάρες

Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη και κάντε καλό στην υγεία σας!

Ένα από τα πιο παλιά θεραπευτικά φυτά, η αγκινάρα χρονολογείται πίσω στον 4ο αιώνα π.Χ. όπου οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για πεπτικά προβλήματα. Αργότερα, τον 16ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκαν σε προβλήματα που αφορούσαν το συκώτι και τον ίκτερο, η φήμη της, ωστόσο, εξαπλώθηκε τον 20ο αιώνα, όπου έγινε δημοφιλής ως ένα πολύ γευστικό φαγητό με πολλά και πλούσια οφέλη. Η δύναμή της συγκεντρώνεται πιο πολύ στα φύλλα και είτε τις φάτε, είτε καταναλώσετε το εκχύλισμά τους, τα οφέλη για τον οργανισμό σας είναι πολλά και ποικίλα.

Υλικά
1 λεμόνι
αλάτι
600 γρ. αγκινάρες

Για το dressing

1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. γεμάτη μέλι
αλάτι
πιπέρι
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μαραθόσπορο
1 κ.σ. μπούκοβο
3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σύνθεση

½ iceberg
200 γρ. ρόκα
1 καρότο
100 γρ. τοματίνια
½ ραντίτσιο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
3 φρέσκα κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά τσίλι
δυόσμο φρέσκο
άνηθο φρέσκο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε ένα λεμόνι κομμένο στη μέση, αλάτι και τις αγκινάρες. Βράζουμε για 10 λεπτά.

Για το dressing

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι.
  • Σε ένα γουδί βάζουμε τον μαραθόσπορο, το μπούκοβο, το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να σπάσουν. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με το dressing.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος το μισό dressing και με κυκλικές κινήσεις το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του μπολ.
  • Κόβουμε το iceberg σε κομμάτια και το βάζουμε στο μπολ.
  • Προσθέτουμε τη ρόκα, το καρότο σε λεπτές φέτες, τα τοματίνια κομμένα στη μέση.
  • Μεταφέρουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το ραντίτσιο σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε και από τις δυο πλευρές για 1-2 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ραντίτσιο από το τηγάνι και το μεταφέρουμε στο μπολ με την υπόλοιπη σαλάτα.
  • Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Με μία τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τις αγκινάρες από την κατσαρόλα και τις βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και τις μεταφέρουμε στη σαλάτα.
  • Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, την πιπεριά τσίλι, τον δυόσμο, τον άνηθο και τα βάζουμε στο μπολ.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο dressing και σερβίρουμε.

Το μυστικό

Τα 100 γραμμάρια αγκινάρας αποδίδουν μόλις 47 θερμίδες και εκτός αυτού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, παρέχοντάς σας, στην ίδια ποσότητα, 5,4 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στο να μην αισθανόμαστε πείνα άμεσα και ανοίγουμε συνεχώς το ψυγείο… τσιμπολογώντας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ