IMG_6256

Συνταγή: Σαλάτα με παξαμά και τζατζίκι αβοκάντο από τον Πάνο Ιωαννίδη!

Μία δροσερή και πειραγμένη ελληνική συνταγή που μας αποκαλύπτει ο Πάνος Ιωαννίδης με Παξαμά, από τους φούρνους της Κρήτης και της Μάνης, που έφτιαξε ο Καραμολέγκος με αγάπη.

Τι είναι ο Παξαμάς;

Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Λόγιος Παξαμάς ή Πάξαμος από τη Βοιωτία, πρότεινε να ψήνεται δύο φορές ο άρτος ώστε να αποβάλλει το νερό και να διατηρείται περισσότερο. Προς τιμήν του, το νέο αυτό αρτοπαρασκεύασμα ονομάστηκε «Παξαμάς». Ο Καραμολέγκος εμπνεύστηκε από την παράδοση και δημιούργησε τη σύγχρονη εκδοχή του Παξαμά.

Σαλάτα με παξαμά και τζατζίκι αβοκάντο από τον Πάνο Ιωαννίδη

IMG_6254

Υλικά για τζατζίκι αβοκάντο

2  ώριμα αβοκάντο καθαρισμένα
5 γρ γλυκόζη
7γρ χρένο
1 μικρό αγγούρι τριμμένο και στυμμένο από τα υγρά του
10 γρ φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 γρ. άνηθος ψιλοκομμένος
Λίγο σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σαλάτα

Τρυφερά φύλλα σαλάτας
Ντοματίνια
Κρέμα βαλσάμικο
Φρέσκο κρεμμύδι
Ραπανάκια λεπτοκομμένα
Ανηθος
3 παξιμάδια Παξαμάς Καραμολέγκος χροντροσπασμένα
Λίγη ρακή
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για το τζατζίκι σε ένα μπολ. Βάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Διαβρέχουμε τον Παξαμά Καραμολέγκος με ελαιόλαδο και ρακή.

Τοποθετούμε από πάνω το τζατζίκι και τη σαλάτα.

Ρίχνουμε μερικές σταγόνες κρέμα βαλσάμικου και σερβίρουμε.

Που θα βρείτε Παξαμά;

Αυτή τη λιχουδιά, θα την ανακαλύψετε σε έξι υπέροχες γεύσεις: Ο Κρίθινος Παξαμάς από την Κρήτη είναι διπλοφουρνιστός με αλεύρι ολικής άλεσης και αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Θα τον βρείτε και χωρίς πρόσθετο αλάτι. Ο Παξαμάς λαδιού τύπου Κυθήρων είναι ζυμωμένος με λάδι ελιάς και είναι τόσο αφράτος που τρώγεται και σκέτος. Ο Παξαμάς Κριθαροκουλούρα από την Κρήτη, με αλεύρι ολικής άλεσης είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για να φτιάξετε έναν αυθεντικό ντάκο. Ο σταρένιος Παξαμάς Πινακωτής από τη Μάνη (χειροποίητος από την αρχή έως το τέλος) είναι ιδανικός για όσπρια και σούπες, ενώ ο διπλοφουρνιστός Παξαμάς Σίκαλης από την Κρήτη είναι το συστατικό που θα απογειώσει τις σαλάτες σας. Ανακαλύψτε όλα εδώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ