Σουτζουκάκια

Συνταγή: σουτζουκάκια της γιαγιάς

Το κλασσικό Κυριακάτικο φαγητό της γιαγιάς μας προτείνει ο σεφ Πέτρος Συρίγος: σουτζουκάκια!

Συστατικά

500γρ μοσχαρίσιο κιμά
200γρ ψωμί του τόστ
2 αυγά
60γρ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
100γρ γάλα
2κ.τ.γ κύμινο
δυόσμο
20γρ ούζο
200γρ αλεύρι για πανάρισμα
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα:
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2κ.τ.σ πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
300γρ νερό
1 κύβο κότας
400γρ ντομάτα κον-κασέ
1κ.τ.γ ζάχαρη
1 σφηνάκι ούζο
Για το σερβίρισμα:
1 ½ πακέτο σπαγγέτι
φρέσκο δυόσμο

Οδηγίες

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και με λίγο ελαιόλαδο σωτάρετε το στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Σε ενα μπόλ μουλιάστε το ψωμί μέσα στο γάλα για 10 λεπτά περίπου.

Σ’ ένα μεγάλο μπόλ βάλτε ολα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και το καλαμποκέλαιο. Ανακατέψτε τα υλικά και προσθέστε και το ψωμί με το γάλα και βάλτε τον κιμά στο ψυγείο για μια ώρα.
Όσο έχετε τον κιμά στο ψυγείο ξεκινήστε τη σάλτσα ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ενα κατσαρολάκι σωτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέστε τον πελτέ, τη ζάχαρη, ανακατέψτε και σβήστε με το ούζο. Στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και βράστε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Πλάθετε τα κεφτεδάκια και τα περνάτε απο το αλεύρι και τηγανίζετε στο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα τηγανίσετε όλα τα βάζετε στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύετε απαλά να παέι παντού η σάλτσα. Σερβίρετε ζεστά με τα ζυμαρικά της αρεσκείας σας και γαρνίρετε με φρέσκο δυόσμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ