μυδοπιλαφο

Συνταγή: Το μυδοπίλαφο του MasterChef!

Είναι γρήγορο, νόστιμο και νηστίσιμο, αυτή η συνταγή για μυδοπίλαφο είναι από τον Γρηγόρη Χέλμη, όπως την έδειξε στο MasterChef!

Υλικά

Για το ρύζι
1 μέρος ρύζι bonnet
1,5 μέρος ζωμό λαχανικών
1 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¼ λεμόνι χωρίς κουκούτσια
1 μικρό φύλλο δάφνης
15 γρ. βούτυρο
αλάτι

Για το μυδοπίλαφο
10 μύδια ολόκληρα με κέλυφος καθαρισμένα και κλειστά
1 κ.γλ. κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
30 ml κρασί λευκό
¾ κούπας ρύζι βρασμένο
1 κ.σ. τομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
½ κ.γλ. άνηθος ψιλοκομμένος
½ κ.γλ. δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κ.σ. λεμόνι
10 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
μύλος πιπέρι
Εκτέλεση

Για το ρύζι

Σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι με το βούτυρο και προσθέτουμε το ρύζι. Γυρίζουμε μέχρι να γυαλίσει το ρύζι και προσθέτουμε τον ζωμό, τη δάφνη και το λεμόνι. Αλατίζουμε και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σκεπάζουμε. Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφήσει τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με χαρτί για 10’ ανακατεύοντας άλλες 2 φορές στο μεσοδιάστημα. Γυρίζουμε και απλώνουμε σε ανοιχτό σκεύος να κρυώσει.

Για το μυδοπίλαφο

Σε wok σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και τη σκελίδα σκόρδο μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα μύδια, γυρίζουμε 2-3 φορές και προσθέτουμε την τομάτα και το κρασί. Ανάβουμε και μόλις σβήσει σκεπάζουμε το σκεύος και χαμηλώνουμε στο μέτριο. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι τα μύδια να ανοίξουν και να μαγειρευτούν ελαφρώς. Αφαιρούμε τα μύδια γυρνώντας τα υγρά στο σκεύος και βάζουμε σε μπολ σκεπασμένα με απορροφητικό χαρτί. Ρίχνουμε στο σκεύος το βρασμένο ρύζι, τον άνηθο τον δυόσμο και αλατίζουμε. Γλασάρουμε και προσθέτουμε την ψίχα από τα μύδια μαζί με ό,τι υγρά έχουν κατεβάσει, το λεμόνι και το βούτυρο. Βγάζουμε από τη φωτιά και γυρνάμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφαιρούμε το σκόρδο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ