bread

Συνταγή: Χωριάτικο ψωμί

Δοκιμάστε αυτή την συνταγή για σπιτικό ψωμί και δεν θα πιστεύετε πόσο απλό είναι να έχετε στο τραπέζι σας το καλύτερο φρέσκο ψωμί στον λιγότερο χρόνο!

° Έτοιμο σε: 120′
° Ποσότητα: 8-10 άτομα

Θα χρειαστείτε:

300 gr. αλεύρι σκληρό κίτρινο
130 gr. αλεύρι για ολες τις χρήσεις
50 gr. αλεύρι ολικής άλεσης
30 gr. βρώμη
10 gr. νωπή μαγιά ή 8 gr. μαγιά στιγμής
380 ml. νερό περίπου
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Σουσάμι

Εκτέλεση 

Σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά,
Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό σημείο.

Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το αλάτι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα άλευρα και τις νιφάδες βρώμης.

Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το προζύμι που έχουμε ετοιμάσει. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
-Αν χρειαστεί προσθέτουμε ανάλογα νερό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Ρίχνουμε το ζυμάρι σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε με τις παλάμες μας δημιουργώντας μια φρατζόλα Ακολουθώντας τις κινήσεις των παρακάτω εικόνων ζυμώνουμε 3 – 4 φορές.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου.

Δημιουργούμε μια φρατζόλα ή ένα καρβέλι. Σε καθαρή, λινή ή βαμβακερή πετσέτα, την οποία ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος, ένα μικρό ταψί ή φόρμα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και μπόλικο σουσάμι. Ακουμπάμε την φρατζόλα και κλείνουμε την πετσέτα.

Αφήνουμε το ζυμάρι στον φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε για 10 λεπτά, να διπλασιάσει τον όγκο του.

Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε σκεπασμένο άλλα 10 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου. Με γρήγορες κινήσεις αναποδογυρίζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι στον δίσκο ψησίματος το ταψί ή την φόρμα. Χαράσουμε με ένα μαχαιράκι ελαφρά την επιφάνεια του ψωμιού σε 3-4 σημεία.

Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C και άλλα 30 στους 180°C.  Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

Πηγή: www.funkycook.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ