spaggeti

Τα μυστικά της τέλειας μακαρονάδας!

Αυτά τα εύκολα και γρήγορα να μαγειρευτούν ζυμαρικά, είναι τόσο εθιστικά, που υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τρώνε μακαρόνια 4-5 φορές την εβδομάδα. Η Αργυρώ Μπαμπαρίγου αποκαλύπτει τα μυστικά της τέλειας μακαρονάδας!

Ξέρετε τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε για να φτιάχνετε την καλύτερη μακαρονάδα;

Ο χρόνος και τρόπος βρασίματος, το αλάτι, το λάδι η σάλτσα η θερμοκρασία και κάποια άλλα, είναι αυτά που θα… αποφασίσουν αν τα ζυμαρικά σας θα είναι πραγματικά al dente ή μια άγευστη μάζα.
Γαριδομακαρονάδα
Ποια είναι τα 5 βήματα της τέλειας μακαρονάδας;
1) Κρατάμε σταθερή και δυνατή τη θερμοκρασία του νερού που βράζουμε τα μακαρόνια

2) Δεν ανακατεύουμε συνεχώς γιατί λιώνουν, σπάνε και στο τέλος γίνονται κολλώδη και λασπώνουν, αφού αποβάλουν το άμυλο τους.

3) Δεν βάζουμε λάδι. Το λάδι στο βράσιμο των μακαρονιών δεν είναι απαραίτητο και σε καμία περίπτωση δεν βοηθά τα μακαρόνια να μην κολλήσουν, αφού όταν σουρώνονται το λάδι θα ξεπλυθεί.

4) Βάζουμε πάντα αλάτι στο νερό και μάλιστα πριν ρίξουμε τα μακαρόνια. Το κόλπο και όπλο για να δώσει κανείς γεύση στα μακαρόνια είναι το αλάτι. Αυτό προστίθεται στο νερό, καθώς βράζει, πριν ακόμη προσθέσουμε τα μακαρόνια.

5) Δεν ξεπλένουμε τα μακαρόνια.

Αν τα ξεπλύνουμε πρώτον χάνουμε τη μισή νοστιμιά τους και δεύτερον χάνουμε την πιθανότητα να κολλήσει η σάλτσα πάνω στο μακαρόνι αφού με το ξέπλυμα χάνεται το άμυλο τους. Επίσης, χάνουμε τη θερμοκρασία που έχουν αναπτύξει στο βράσιμο και μετά πρέπει να τα ξαναζεστάνουμε. Είναι εντελώς περιττό, εκτός κι αν πρόκειται να φτιάξετε μακαρονοσαλαάτα, όπου εκεί είναι απαραίτητο να τα ξεπλύνετε και μετά να τα λαδώσετε ελαφρά.
Ναπολιτάνα
Μερικά ακόμα επαγγελματικά μυστικά της τέλειας μακαρονάδας:

-Βράστε τα μακαρόνια σας, αφού έχετε ετοιμάσει ήδη τη σάλτσα σας.

-Υπολογίστε 1-2 λεπτά λιγότερο βράσιμο και τελειώστε το βρασμό των ζυμαρικών μέσα στη σάλτσα. Η γεύση αλλά και η υφή είναι καλύτερες έτσι.

-Κρατήστε πάντα λίγο από το νερό στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια που είναι πλούσιο σε άμυλο, ώστε να ελέγξετε την πυκνότητα της σάλτσας σας. Αν θέλετε πιο ζουμερή μακαρονάδα προσθέστε στο τέλος μέσα στη σάλτσα λίγο από αυτό το καυτό νερό των ζυμαρικών.

Αν πάλι θέλετε να δέσετε μια σάλτσα, ρίξτε λίγο από αυτό το νερό για να πυκνώσει με το άμυλο του μακαρονιού

-Σε περίπτωση που ρίξετε τα μακαρόνια σας μέσα στη σάλτσα και τελειώσετε εκεί τον βρασμό τους, τότε και μόνο τότε, κάντε κυκλικές κινήσεις στο κέντρο με τσιμπίδα ώστε να χυλώσει ωραία η σάλτσα. Με τον τρόπο αυτό η σάλτσα θα κολλήσει πάνω στο μακαρόνι και η γεύση καθώς και η υφή είναι τα ιδανικές.

-Σερβίρετε πάντα την μακαρονάδα σας ζεστή κι αν είναι δυνατόν σε ήδη ζεστά πιάτα. Η απόλαυση είναι μεγάλη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ