Οι αφροδιασιακές τροφές στην αρχαία Ελλάδα!

Αν και δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις για τις αφροδισιακές τροφές ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι κάποιες από αυτές περιέχουν συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες με λειτουργίες που τονώνουν και αναζωογονούν τη libido.

Περιγράφονται πολλά φαγητά και ποτά στην αρχαία Ελλάδα ως αφροδισιακές τροφές. Για παράδειγμα η προσθήκη σκόρδου και τυριού στο κρασί που έπιναν. Επίσης από τα λαχανικά, οι βολβοί γενικά (κρεμμύδι, σκόρδο, παντζάρι), ήσαν περιβόητοι για τις θετικές τους επιδράσεις στη σεξουαλική ορμή των ανθρώπων.

Τι έλεγαν οι αρχαίοι σοφοί

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, συνιστούσε τις φακές.

Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, υιοθέτησε τις θέσεις του Ιπποκράτη για τις φακές. Επίσης, σύστησε το μαγείρεμα των φακών μαζί με σαφράνι (ή αλλιώς κρόκος, ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στο κόσμο).

Ο Πλούταρχος σύστηνε τη φασολάδα.

Ο Διοσκουρίδης και ο Πλούταρχος αναφέρονται σε ένα είδος άγριας ορχιδέας που θεωρούσαν ως εξαίρετο αφροδισιακό.

Αναφορικά με το δυόσμο οι απόψεις ήταν διιστάμενες. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε ότι η συχνή κατανάλωση δυόσμου να κουράζει το σώμα. O Αριστοτέλης θεωρούσε ότι ο δυόσμος σε οποιαδήποτε μορφή και εάν καταναλωνόταν, είχε εξαιρετικές αφροδισιακές ιδιότητες.

Αφροδισιακές τροφές στην αρχαία Ελλάδα

Το σησάμι και το μέλι. Χρησιμοποιούνταν και στην αρχαιότητα είτε από μόνα τους είτε προστίθεντο σε σαλάτες με βραστούς βολβούς.

Το σκόρδο ήταν δημοφιλές από την εποχή του Ομήρου. Στην αρχαιότητα, έτρωγαν σκόρδο κάθε μέρα με ψωμί και επίσης το πρόσθεταν σε σαλάτες. Με βάση το σκόρδο κατασκεύαζαν μια πάστα που περιείχε επιπρόσθετα από το σκόρδο, τυρί, αυγά, μέλι και λάδι. Πιθανόν η σκορδαλιά να προέρχεται από εκεί! Έρευνες αποδεικνύουν ότι το σκόρδο μειώνει τη χοληστερίνη, προφυλάσσει από την αθηρωμάτωση και βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Το κρεμμύδι, ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και θεωρείτο ιδιαίτερα ισχυρό αφροδισιακό.

Τα μανιτάρια και ιδιαίτερα οι τρούφες. Η σπανιότητα και το άρωμα της τρούφας, της πρόσδιδαν ιδιαίτερη αφροδισιακή αξία.

Τα αρωματικά φυτά και το κρασί. Aρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, το πράσο και το μάραθο περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ