Πώς φτιάχνουμε κριθαρότο βήμα βήμα

Tο κριθαρότο, όπως και το ριζότο, απαιτεί ζωμό, μία λιπαρή ουσία όπως το βούτυρο για να χυλώσει και κάποιο τυρί τριμμένο για να κρεμώσει.

Το κριθαρότο χρειάζεται γύρω στα 17′ να ετοιμαστεί. Τα στάδια για ένα απλό εύκολο και πολύ νόστιμο κριθαρότο με λίγα και απλά υλικά είναι τα εξής:

Βήμα 1: Σοτάρισμα
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και αφήνετετο κρεμμύδι να καραμελώσει χωρίς να πάρει καθόλου χρώμα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το κριθαράκι. Ανακατεύετε για 1,5 με 2 λεπτά.

Βήμα 2: Προσθήκη ζωμού
Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά τα υγρά (δηλαδή το ζεστό ζωμό). Κάθε φορά που το κριθαράκι πίνει τα υγρά του προσθέτετε επιπλέον, ζεστό πάντα ζωμό, ανακατεύοντάς το. Συνήθως η αναλογία νερού/ζωμού είναι 1:3 δηλαδή 1 φλιτζάνι κριθαράκι χρειάζεται 3 φλιτζάνια ζεστό ζωμό. Όλα όμως εξαρτώνται από την ένταση της φωτιάς καθώς και την ποιότητα του ζυμαρικού. Όπως και με το ριζότο έτσι και με το κριθαράκι με την ίδια τεχνική, τη σταδιακή προσθήκη των υγρών και ανακατεύοντας, αναγκάζετε το ζυμαρικό να αποβάλει το άμυλο του μέσα στο τηγάνι και έτσι να δημιουργηθεί ένα κριθαρότο με κρεμώδη υφή.

Βήμα 3: Το κλείσιμο
Στο στάδιο που το κριθαράκι έχει ρουφήξει το ζωμό που του αναλογεί και η υφή του είναι αλ ντέντε, (κρατάει δηλαδή λίγο το ζυμαρικό στην καρδιά του), είναι η ώρα να ολοκληρώσετε τη διαδικασία για το πιο ωραίο απλό και πεντανόστιμο κριθαρότο. Ρίξτε μέσα 1 κομμάτι κρύο βούτυρο (περί τα 20 γραµ. για 1 φλ. κριθαράκι), λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίστε με 1/4 φλ. σκληρό τριμμένο τυρί πεκορίνο, παρμεζάνα ή ένα εξαιρετικό λαδοτύρι Νάξου. Στάξτε λίγο ζεστό ζωμό, σβήστε τη φωτιά και ανακατέψτε για ενάμισι λεπτό πάνω στο ζεστή και σβησμένη εστία, με ξύλινο κουτάλι πάντα με κυκλικές κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω. Το κριθαρότο σας θα βγει τέλειο με μια σάλτσα κρεμώδη και παχιά που το κάνει ακαταμάχητο. Πιπέρι φρεσκοτριμμένο και κάποιο βότανο της αρεσκείας σας να τα προσθέσετε στο τέλος.

Βήμα 4: Σερβίρισμα
Σερβίρετε το κριθαρότο σας αμέσως χωρίς καθυστέρηση και απολαύστε το όσο ακόμα είναι ζεστό και κρεμώδες.

Το μυστικό

Κριθαρότο μπορείτε να φτιάξετε και να προσθέσετε ό,τι υλικό σας αρέσει όπως κρέας, ψάρι, θαλασσινά, λαχανικά ή ακόμα και σκέτο με τυρί

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ