Τι να φάτε σήμερα για να διώξετε νύστα, κούραση και ανία

Τι πρέπει να τρώτε όταν ξυπνάτε για να νικήσετε την νύστα σας; Ή όταν νιώθετε ότι έχετε χάσει την ενέργειά σας; Ποια τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να βγάλετε σε πέρας τα εργασιακά σας καθήκοντα; Αυτές είναι οι καλύτερες προτάσεις από τη διαιτολόγο Δέσποινα Μαρσέλου για όλη την ημέρα.

Μόλις ξυπνήσετε καταναλώστε τα για να τονωθείτε

Γκρέιπφρουτ: Η μυρωδιά των εσπεριδοειδών, όπως το γκρέιπφρουτ, ξυπνούν τον οργανισμό σας, σύμφωνα με το The National Sleep Foundation. Και όχι μόνο θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε αλλά προκαλεί το σώμα σας να παράγει την ορμόνη της ευτυχίας, της σεροτονίνης. Δημοσιευμένη μελέτη στην επιθεώρηση Metabolism διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα μπορεί να μειώσει τα ποσοστά του κοιλιακού λίπους (σπλαχνικού) και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Λαχανίδα: Η λαχανίδα (kale) είναι γεμάτη με βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας την τέλεια προσθήκη σε ομελέτες ή smoothies. Είναι πλούσια πηγή σιδήρου, τα χαμηλά επίπεδα του οποίου συχνά οδηγούν κόπωση και νωθρότητα. <br> <br>

Αυγά: Εκτός από το να είναι γεμάτα με χολίνη, μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β που ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και της ενέργειας, περιέχει και ακόρεστα λιπαρά, τα οποία σας κρατούν σε εγρήγορση καθώς και πρωτεΐνη. Και σε αντίθεση με πολλούς υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες μεταβολίζονται αργά, δίνοντας σας ενέργεια που διαρκεί όλη μέρα. <br> <br>

Στο δεκατιανό δοκιμάστε αυτά για να κόψετε τις λιγούρες

Αβοκάντο: Σύμφωνα με έρευνα τρώγοντας μόνο μισό αβοκάντο μπορεί να αποτρέψετε τις λιγούρες και το τσιμπολόγημα. Είναι χορταστικό και συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου κάτι που θα σας εμποδίσει να πέσετε με τα μούτρα στην τυρόπιτα!

Γιαούρτι: Κατά τις 12 το μεσημέρι η γκρελίνη (η ορμόνη της πείνας) αναλαμβάνει τον έλεγχο αλλά δεν χρειάζεται να σαμποτάρετε πλήρως τη διατροφή σας. Μισό γιαούρτι περιέχει μόλις 100 θερμίδες και 17 γραμμάρια πρωτεΐνης που μπορεί να μειώσει την πείνα σας. Για να μην αναφέρουμε ότι περιέχει και προβιοτικά (αν επιλέξετε αυτά με τις ζωντανές καλλιέργειες), τα οποία συμβάλλουν σε ένα υγιές έντερο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. <br> <br>

Αμύγδαλα: Σας προσφέρουν γερή καρδιά λόγω των καλών λιπαρών που περιέχουν, επίπεδη κοιλιά λόγων των φυτικών ινών και κορεσμό λόγω της πρωτεΐνης. Επιπλέον περιέχουν και  μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη μετατροπή του σακχάρου σε ενέργεια.

Το μεσημέρι επιλέξτε τις τροφές που σας χορταίνουν

Σολομός: Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 και πρωτείνη, και θεωρείται από τα καλύτερα ψάρια για τη διαχείριση βάρους και την καρδιαγγειακή υγεία.

Φασόλια: Τα φασόλια είναι πλούσια σε «ανθεκτικό άμυλο», έναν μη αφομοιώσιμο πολυσακχαρίτη, ο οποίος συμπεριφέρεται παρόμοια με τις φυτικές ίνες: αντιστέκεται στην πέψη του στο λεπτό έντερο, δεν μπορεί να απορροφηθεί, να μεταβολιστεί ή να αποθηκευτεί ως λίπος, δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνει στο παχύ έντερο ανέπαφος, από όπου τελικά αποβάλλεται μαζί με τις θερμίδες που περικλείει.

 Κινόα: Το κινόα είναι γεμάτο πρωτεΐνη και φιλικές για το έντερο ίνες. Επιπλέον, περιέχει τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας το πλήρη πρωτεΐνη.

Το απόγευμα φάτε κάτι από αυτά όταν νιώθετε υπνηλία

Μαύρη σοκολάτα: Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μια μπουκιά μαύρης σοκολάτας μπορεί να κάνει θαύματα στο σώμα και το μυαλό σας. Μια μελέτη από το Ερευνητικό Κέντρο της Nestlé διαπίστωσε ότι όσοι ήταν πολύ στρεσαρισμένοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες όπως κορτιζόλη και κατεχολαμινών στον οργανισμό τους μετά από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μετά από δύο εβδομάδες. Απλά επιμένουμε στη μία μερίδα (25 γραμμάρια) και στην επιλογή της πραγματικής μαύρης σοκολάτας (από 65% σε περιεκτικότητα σε κακάο). Οτιδήποτε έχει σοκολατένια επικάλυψη ή είναι γάλακτος κ.λπ. δεν έχει τα ίδια οφέλη.

Νερό: Το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό. Νιώθετε κούραση κατά τις 3 με 4 το απόγευμα; Ίσως να χρειάζεστε ενυδάτωση.

Τσάι μέντας:  Σύμφωνα με μελέτες, η μέντα μειώνει την κούραση και αυξάνει την εγρήγορση, επιτρέποντάς σας να αποδίδετε καλύτερα όταν χρειάζεται να είστε συγκεντρωμένοι ή να έχετε συνεχή προσοχή σε κάτι.

Φίλια Μητρομάρα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ