cake

10 μυστικά για την καλύτερη βασιλόπιτα

Τα omorfamystika.gr σας αποκαλύπτουν μικρά μυστικά για μα πετύχετε φέτος την καλύτερη βασιλόπιτα!

Το έθιμο της βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του στην αρχαιοελληνική γιορτή των Κρονίων και μάλιστα με το πέρασμα των χρόνων, ο κάθε λαός το έχει ενσωματώσει στα δικά του πατροπαράδοτα έθιμα που συνδέονται με την έλευση του νέου έτους.

1 Φροντίστε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ζυγίστε τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση.

2 Διαλέξτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και κοσκινίστε το.

3 Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη η βασιλόπιτα μην ανακατεύετε πολύ το μείγμα από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι. Το μυστικό για αφράτη ζύμη είναι το χτύπημα στο μίξερ, πάντα με το εξάρτημα του φτερού.

4 Την ώρα που θα διαλύσετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, να το κάνετε πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και χύνεται.

5 Ρίξτε μια κουταλιά αλεύρι μέσα στα καρύδια πριν τα προσθέσετε στη βασιλόπιτα. Έτσι θα διανεμηθούν σωστά στο μείγμα και θα πάνε σε όλη τη βασιλόπιτα ομοιόμορφα.

6 Δώστε προσοχή στο ψήσιμο της βασιλόπιτας γιατί αν δεν ψηθεί καλά στο κέντρο της τότε μόλις τη βγάλετε από το φούρνο θα “καθίσει”.

Βασιλόπιτα

7 Για να μην σκάσει στην επιφάνεια η βασιλόπιτα, φροντίστε στο ταψί η βασιλόπιτα να καλύπτει τα 3/4, ώστε με το ψήσιμο να έχει περιθώριο να φουσκώσει χωρίς να πιέζεται σε μικρό ταψί και να σκάει από πάνω.

8 Ψήσιμο σε αέρα ή στις αντιστάσεις; Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160 ºC. Όμως ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Έτσι μπορεί να συμβεί το εξής: Να ξεγελαστείτε από το ρόδινο εξωτερικά χρώμα της και μόλις τη βγάλετε να μην έχει ψηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να καθίσει η βασιλόπιτα στη μέση μετά από λίγο και να κάνει λακκούβα στο κέντρο της.

9 Μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο χωρίς λόγο. Η βασιλόπιτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, ελέγξτε το ψήσιμο, αφού περάσουν 50′.

10 Για να σιγουρευτείτε ότι η βασιλόπιτα ψήθηκε σωστά, βάλτε τη λάμα ενός μαχαιριού και αν αυτή βγει στεγνή, τότε είναι ψημένη. Αν βγει με υγρασία ζύμης, θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος.

Δείτε εδώ τη συνταγή: Βασιλόπιτα με άρωμα τσουρέκι!

Το μυστικό

Μπορείτε να ψήσετε την βασιλόπιτα και αφού κρυώσει καλά, να την τυλίξετε με μεμβράνη και να τη διατηρήσετε στην κατάψυξη. Διατηρείται για 2-3 μήνες. Μπορείτε να την αφήσετε αφού κρυώσει, στον πάγκο της κουζίνας σας καλά σκεπασμένη για μερικές ημέρες. Θα τη διακοσμήσετε τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν την κόψετε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ