tsureki

15 μυστικά για τέλεια πασχαλινά τσουρέκια!

Όποια συνταγή και να έχετε στα χέρια σας ακολουθήστε αυτά τα 15 μυστικά για να πετύχετε φέτος τα τέλεια πασχαλινά τσουρέκια!

1. Η μαγιά πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμη χωρίς μαύρα στίγματα.

2. Ελέγχετε αν είναι καλή η μαγιά: τη διαλύετε σε λίγο χλιαρό νερό και ρίχνετε ζάχαρη. Αφήνετε για λίγα λεπτά. Αν αφρίσει στην επιφάνεια, σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε και ότι μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε.

3. Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ποσότητες μαστίχας ή μαχλέπι στη συνταγή γιατί αν πέσει παραπάνω, το τσουρέκι θα πικρίσει.

4. Πρέπει όλα τα υγρά υλικά να είναι χλιαρά. Αν ρίξετε καυτά υλικά στη ζύμη, δεν θα φουσκώσουν καθόλου τα τσουρέκια.

5. Όσο πιο πολύ χτυπάτε τη ζύμη στο μίξερ, τόσο πιο εύπλαστη γίνεται. Γι’ αυτό μην ανησυχήσετε αν στην αρχή σας φαίνεται αραιή και κολλώδης.

6. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ και έχει σχηματίσει μια μπάλα.

7. Πρέπει να σηκώνεται ολόκληρη η ζύμη, χωρίς να μένει ποσότητα πίσω. Επίσης προσέξτε ότι σχηματίζει ίνες.

8. Το παν είναι η υπομονή για το φούσκωμα και την ξεκούραση τους.

9. Όταν πρέπει να ξεκουραστεί η ζύμη, τη βάζετε σε μεγάλη λεκάνη γιατί θα τριπλασιαστεί σε όγκο.

10. Τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε κοντά σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει γρήγορα.

11. Ελέγχετε ότι η ζύμη είναι έτοιμη: πιέζετε με το δάχτυλό σας τη ζύμη και μένει τρύπα χωρίς να επαναφέρεται.

12. Αφού έχετε πλάσει τα τσουρέκια σας, τα σκεπάζετε με την πετσέτα και τα αφήνετε κοντά σε ζεστό σημείο για να διπλασιαστούν σε όγκο. SOS tip: αφήνετε κενό μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.

13. Αλείφετε την επιφάνεια με αυγό διαλυμένο σε νερό ή γάλα. Καλό είναι να τα αφήσετε για περίπου 10 λεπτά για να ξαναφουσκώσουν, γιατί τείνουν να συρρικνώνονται με το αυγό.

14. Σε καμία περίπτωση δεν ανοιγοκλείνετε τον φούρνο όσο τα ψήνετε.

15. Αφού ψηθούν και κρυώσουν καλά, τα τυλίγετε καθένα ξεχωριστά με μεμβράνη κουζίνας για να παραμείνουν μαλακά κι αφράτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ