apricot

5 φρούτα που προστατεύουν την υγεία σας

Αυτά τα 5 καλοκαιρινά φρούτα, εκτός από υπέροχη γεύση έχουν και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό σας.

1 Βερίκοκα

Το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του βερίκοκου είναι ένδειξη ότι το συγκεκριμένο φρούτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική β-καροτένη. Επίσης περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες και μικρή ποσότητα σιδήρου. Ένα βερίκοκο μεσαίου μεγέθους έχει μόλις 17 θερμίδες.
Τα βερίκοκα είναι υπέροχο σνακ αλλά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τις δικές σας μπάρες ενέργειας, ή προσθέτοντας τα σε φρέσκο ελληνικό γιαούρτι. Μπορείτε επίσης να βρείτε πολλές συνταγές μαγειρικής για να απολαύσετε κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας με μαύρο ρύζι και βερίκοκα και κους-κους.

2 Μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα ή blueberries όπως έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά μπορεί να είναι μικρά αλλά έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία. Ένα φλιτζάνι μύρτιλλα έχει περίπου 80 θερμίδες και η μπλε χρωστική τους είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Πρόκειται για ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από την καρδιακή νόσο, αρκετές μορφές καρκίνου και άλλες παθήσεις που συνδέονται με το γήρας, από τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία μέχρι την υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Τέλος, μια μερίδα μύρτιλλα περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και είναι καλή πηγή βιταμίνης C.
Απολαύστε τα μύρτιλλα ωμά μαζί με ελληνικό γιαούρτι ή μαζί με τα δημητριακά σας στο πρωινό γεύμα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε υπέροχες τάρτες με μύρτιλλα.

3 Κεράσια

Όποια ποικιλία κερασιών κι αν προτιμάτε, να ξέρετε ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Το χρώμα το κερασιών οφείλεται στις ανθοκυανίνες, ουσίες που παίζουν ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα και τη γήρανση. Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαφόρων μορφών καρκίνου και του διαβήτη τύπου ΙΙ. Ένα φλιτζάνι κεράσια έχουν περίπου 85 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη Α.
Απολαύστε λοιπόν τα κεράσια, ωμά με γιαούρτι ή δημητριακά στο πρωινό σας ή φτιάξτε τάρτες. Βρείτε επίσης ευφάνταστες συνταγές για να χρησιμοποιήσετε τα κεράσια στην μαγειρική και να απολαύσετε πιο γευστικές σαλάτες.

4 Σύκα

Το κλίμα της Μεσογείου είναι το κατάλληλο για την ανάπτυξη των σύκων, διαφόρων ποικιλιών. Τα σύκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ περιέχουν επίσης κάλιο, ασβέστιο, β-καροτένη και βιταμίνη C. Επίσης περιέχουν και καλή αναλογία σιδήρου. Ένα μεσαίου μεγέθους σύκο έχει περίπου 30-35 θερμίδες και 1-2 γραμμάρια φυτικών ινών.
Τα σύκα μπορείτε να τα φάτε ωμά, αποξηραμένα ή να φτιάξετε υπέροχες μαρμελάδες. Μπορείτε επίσης να τα ψιλοκόψετε και να ενισχύσετε τα δημητριακά σας μ’ αυτά, ενώ θα βρείτε και αρκετές συνταγές για κρεατικά συνοδευμένα με ψητά σύκα.

 

 

5 Φράουλα

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικές, φυτικές ίνες, κάλιο και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι φράουλες έχουν περίπου 45 θερμίδες και παρέχουν ίση ποσότητα βιταμίνης C με ένα πορτοκάλι.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φράουλες κάνουν καλό στην καρδιά, συντελούν στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, μειώνουν τη φλεγμονή και συντελούν στην καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης και της μνήμης καθώς μεγαλώνουμε. Η ανθοκυανίνη που περιέχουν οι φράουλες τους χαρίζει το κόκκινο χρώμα και τους δίνει την αντιοξειδωτική τους ιδιότητα.
Απολαύστε τις φράουλες σκέτες ή με γιαούρτι ή δημητριακά. Φτιάξτε επίσης μια πράσινη σαλάτα με σπανάκι φράουλες, ξηρούς καρπούς, κατσικίσιο τυρί με ένα ελαφρύ λαδόξιδο. Και φυσικά μπορείτε να φτιάξετε cheesecake με φράουλες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ