soup

7 μυστικά για τη σούπα και μία συνταγή!

Για κάποιους είναι το απόλυτο comfort food, με υφή που ξυπνά μνήμες της παιδικής ηλικίας, αλλά και με αρώματα και γεύσεις τόσο πολύπλοκες και συμπυκνωμένες, που δημιουργούν μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Μάθετε τα 7 μυστικά για τη σούπα και δοκιμάστε αυτήν τη συνταγή.

7 μυστικά για τη σούπα

1 Οι σούπες θεωρούνται φαγητό διαίτης, καθώς έχουν λιγότερα λιπαρά, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν κορεσμό. Έτσι, η κατανάλωση σούπας βοηθάει στη μείωση του λιπώδους ιστού.
2 Υπάρχουν δύο ειδών βασικές κατηγορίες σούπας: οι κρέμες και οι διαυγείς ζωμοί με λαχανικά και πρωτεΐνες. Οι άπειροι συνδυασμοί που γίνονται μεταξύ αυτών των δύο δίνουν υγιεινές προτάσεις. Μπορούμε να συνδυάσουμε κρέμα σούπα με πρωτεΐνη ή σούπα πρωτεΐνης με μους λαχανικών.
3 Οι σούπες με κρέας θέλουν καλά βρασμένο κρέας σε κρύο νερό, χαμηλή φωτιά και ξάφρισμα που θα μας δώσει έναν καλό ζωμό.
4 Η σούπα κρέμα ή βελουτέ λέγεται έτσι επειδή παίρνει βελούδινη υφή όταν περνάει από ψιλή σήτα ή το μπλέντερ.
5 Οι κρεμώδεις σούπες έχουν βασικό συστατικό τα λαχανικά και το μυστικό είναι να σοτάρουμε όλα τα συστατικά (λαχανικά, πατάτες, φυλλώδη κ.ά.) πριν τα βράσουμε σε δυνατή φωτιά για λίγο, για να μη χάσουν τα συστατικά και τις βιταμίνες τους.
6 Οι σούπες super food έχουν συνδυασμό λαχανικών και συστατικών τα οποία είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, γιατί περιλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών στοιχείων. Είναι ισχυρές ως υγιεινές διατροφικές προτάσεις, καθώς τους αποδίδονται συγκεκριμένες ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες.
7. Oι σούπες με κοτόπουλο ή μοσχάρι είναι ιδανική επιλογή για τους κρυολογημένους, επειδή συνδυάζουν την απαραίτητη λήψη υγρών με την πρόσληψη πρωτεϊνών από το κρέας ή το κοτόπουλο. Oι πρωτεΐνες (από τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά) αποτελούν το βασικό δομικό υλικό των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τους ιούς.

Συνταγή: Σούπα με μανιτάρια

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. άγρια μανιτάρια, κομμένα σε φέτες + μερικά επιπλέον, ολόκληρα, για γαρνίρισμα
3 κ.σ. βούτυρο
2 πράσα (το λευκό μέρος), κομμένα σε ροδέλες
3 σκ. σκόρδου
5 κλωναράκια θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι
600 γρ. ζωμό κοτόπουλου ή 600 γρ. νερό και 2 κύβους ζωμού κοτόπουλου
250 γρ. κρέμα γάλακτος + επιπλέον για το σερβίρισμα
σχοινόπρασο, για το σερβίρισμα

Οδηγίες

  • Σε μια κατσαρόλα, που έχουμε τοποθετήσει σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
  • Σοτάρουμε όλα τα μανιτάρια για 5-6 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα κρατάμε ζεστά σε ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.τα πράσα και το σκόρδο για 8-10 λεπτά. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μόνο τα κομμένα μανιτάρια.
  • Προσθέτουμε και το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  • Τέλος, βάζουμε τον ζωμό κοτόπουλου ή το νερό με τους κύβους και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και βράσουν καλά.
  • Περνάμε τη σούπα από το μούλτι ή την κάνουμε λεία με το ραβδομπλέντερ.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε λίγο.
  • Σερβίρουμε με τα ολόκληρα μανιτάρια που κρατήσαμε, σχοινόπρασο και λίγη ακόμη κρέμα γάλακτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ