Γιατί μας αρέσουν οι παραδόσεις και πώς να δημιουργήσετε τις δικές σας ως οικογένεια;

Οι μικρές οικογενειακές παραδόσεις είναι συνήθειες που αποκτά μια οικογένεια και ενισχύουν το δέσιμο των μελών της. Δείτε γιατί μας αρέσουν οι οι εορταστικές παραδόσεις και πώς να δημιουργήσετε τις δικές σας.

Και μόνον η σκέψη των απλών εθίμων και των παραδόσεων στις γιορτές φέρνει χαμόγελα στα πρόσωπα των περισσότερων ανθρώπων και προκαλεί συναισθήματα νοσταλγίας. Μπορούμε σχεδόν να φέρουμε στη μνήμη μας το άρωμα των κεριών, τη γεύση των γλυκισμάτων, τους ήχους από τα πρωτοχρονιάτικα τραγούδια. Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι για να εκτιμηθούν οι οικογενειακές παραδόσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να προσφέρουν διάφορα ψυχολογικά οφέλη, να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με τους αγαπημένους μας και να νιώσουμε ότι ανήκουμε σε μία οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα:

1 Μειώνουν το άγχος
Η καθημερινή ζωή είναι αγχωτική και γεμάτη αβεβαιότητα. Έχοντας να γιορτάσουμε συγκεκριμένες μέρες τον χρόνο, όταν γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και το πώς να το κάνουμε, παρέχει μια αίσθηση δομής, ελέγχου και σταθερότητας. Τα παιδιά λατρεύουν την οικογενειακή σταθερότητα και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν και οι οικογενειακές παραδόσεις. Ο τρόπος με τον οποίο περνούν τις γιορτές τους θα είναι κάτι που πάντα θα θυμούνται και κατά πάσα πιθανότητα θα κάνουν όταν δημιουργήσουν και τις δικές τους οικογένενειες.

Φτιάξτε τη δική σας παράδοση: Κάντε μία εκδρομή όλοι μάζί
Δημιουργήστε μία οικογενειακή παράδοση να επισκέφτεστε ένα άλλο μέρος από αυτό στο οποίο μένετε. Αλλάξτε παραστάσεις, περπατήστε, διασκεδάστε, χαλαρώστε. Μπορείτε και να μάθετε για τα τοπικά έθιμα των γιορτών εκεί όπου πήγατε και να υιοθετήσετε οικογενειακώς κάποιο που σας άρεσε πολύ.

2 Σας φέρνουν πιο κοντά
Οποιοδήποτε και αν είναι το έθιμο και όσο απλό κι αν φαίνεται, βοηθά τους ανθρώπους να έρθουν πραγματικά πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Επαναλαμβάνονται σε ένα ιδιαίτερο μέρος (το σπίτι της οικογένειας) και με μια ομάδα ανθρώπων (οι πιο στενοί συγγενείς και φίλοι μας). Για το λόγο αυτό, περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια των γιορτών από οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους. Η συγκέντρωση των συγγενών από μακρινές τοποθεσίες βοηθά τους ανθρώπους να επανασυνδεθούν με τις παραδοσιακές οικογενειακές παραδόσεις.

Φτιάξτε τη δική σας παράδοση: Τραβήξτε μία οικογενειακή φωτογραφία, κάθε χρόνο
Φροντίστε να τραβάτε κάθε χρόνο τουλάχιστον μία καθαρή, χαρούμενη οικογενειακή φωτογραφία από τις γιορτές. Σε λίγα χρόνια θα μπορείτε να τις θαυμάζετε όλες μαζί και να αναπολείτε υπέροχες αναμνήσεις από την πιο αγαπημένη περίοδο του χρόνου!

3 Οικογενειακά τραπέζια
Καμία γιορτινή παράδοση δεν θα ήταν πλήρης χωρίς ένα εορταστικό γεύμα. Το γεύμα, το εορταστικό τραπέζι, συμβολίζει την οικογένια, φέρνει όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι και βοηθά την επικοινωνία, τη σύνδεση και το σφίξιμο των σχέσεων. Οι έρευνες δείχνουν ότι η προετοιμασία του εορταστικού γεύματος βελτιώνει την εμπειρία φαγητού και κάνει τα τρόφιμα (ακόμα και απλά καρότα!) να φαίνονται πιο γευστικά.

Φτιάξτε τη δική σας παράδοση: Μαγειρεύετε κάθε χρόνο μία συγκεκριμένη συνταγή, όλοι μαζί!
Η βασιλόπιτα του ζαχαροπλαστείου μπορεί να είναι νοστιμότερη ή πιο αφράτη από τη σπιτική, η χαρά όμως του να βρεθούν τα μέλη της οικογένειας μαζί για να το ζυμώσουν (άσχετα με το αποτέλεσμα) μπορεί να είναι αρκετή για να διατηρηθεί το έθιμο του ζυμώματος. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όταν τα παιδιά συμμετέχουν στην προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού, απολαμβάνουν περισσότερο το φαγητό και το εκτιμούν.

4 Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι
Είναι σύνηθες να ανταλλάσσονται δώρα κατά τη διάρκεια των γιορτών. Τα δώρα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των κοινωνικών δεσμών δημιουργώντας αμοιβαιότητα στις σχέσεις.

Φτιάξτε τη δική σας παράδοση: Φτιάξτε ή τυλίξτε τα δώρα
Ένα όμορφο και προσεγμένο περιτύλιγμα σε ένα δώρο πάντα προδιαθέτει θετικά και ενθουσιάζει τον παραλήπτη του, πριν καν δει το περιεχόμενό του.

5 Προάγει την οικογνειακή αρμονία
Η πιο σημαντική λειτουργία των εοραστικών παραδόσεων είναι ο ρόλος τους στη διατήρηση και ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών. Στην πραγματικότητα, για τους συγγενείς που ζουν πολύ μακριά, οι γιορτές μπορεί να είναι η κόλλα που συγκρατεί την οικογένεια μαζί.
Οι παραδόσεις των γιορτών είναι η τέλεια συνταγή για την αρμονία της οικογένειας.
Όταν αξιολογούμε τις εμπειρίες του παρελθόντος, έχουμε την τάση να θυμόμαστε τις καλύτερες στιγμές και τις τελευταίες στιγμές, δίδοντας λίγη προσοχή σε οτιδήποτε άλλο. Τα παιδιά ως ενήλικοι θα θυμούνται τι έκαναν ως παιδιά και θα μεταφέρουν τις αναμνήσεις τους λεκτικά αλλά και πρακτικά συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση και διαμορφώνοντας έτσι το μέλλον.

Φτιάξτε τη δική σας παράδοση: Φροντίστε να κάνετε μία καλή πράξη
Οι γιορτινές μέρες έχουν και το νόημα της προσφοράς στον συνάνθρωπό μας. Προσφέρονται για πράξεις που θα μας φέρουν πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους και που θα τους χαρίσουν χαμόγελα.

Φίλια Μητρομάρα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ