Γιατί το παιδί μου συλλαβίζει ακόμη;

Αν διαβάζει λάθος τις λέξεις χωρίς να το καταλαβαίνει μην σκέφτεστε ότι απλώς «δεν παίρνει τα γράμματα». Ένας ειδικός μπορεί να διαγνώσει δυσαναγνωσία. Η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα μας εξηγεί ότι η έγκαιρη παρέμβασή του θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη μαθησιακή δυσκολία.

Τι είναι η δυσαναγνωσία;
Αποτελεί κατηγορία των μαθησιακών δυσκολιών και αφορά στη δυσκολία της αναγνωστικής ικανότητας αλλά και της προφορικής απόδοσης αυτών που έχουν διαβαστεί. Όταν ένα παιδί έχει συμπτώματα δυσαναγνωσίας:
• Κομπιάζει όταν διαβάζει.
• Χάνει τη σειρά του κειμένου, αγνοεί τα σημεία στίξης, δεν ακολουθεί τον σωστό τονισμό.
• Διαβάζει λάθος τις λέξεις, χωρίς να το καταλαβαίνει.
• Παρουσιάζει δυσκολίες, κυρίως στα δίψηφα σύμφωνα (π.χ. -στ, -τσ, -τζ).
• Δυσκολεύται να διαβάσει πολυσύλλαβες λέξεις.
• Αργεί πολύ στην ανάγνωση.
• Αντικαθιστά λέξεις με άλλες που έχουν την ίδια ή συγγενή σημασία (διαβάζει δέντρο αντί ξύλο, μαύρος αντί σκοτεινός, δούλος αντί σκλάβος).
• Προσθέτει επιπλέον φθόγγους ή συλλαβές σε μια λέξη διαβάζει π.χ. κοκυλα αντί κούκλα.
• Τέλος, δυσκολεύεται στην κατανόηση του κειμένου, γιατί προσπαθεί πολύ στο να διαβάσει σωστά.
Μπορεί επίσης να συνυπάρχουν: διάσπαση προσοχής, να δυσκολεύεται να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει μια εργασία, να είναι απρόσεκτο, να είναι αδέξιο, να ξεχνάει εύκολα τα πράγματα του και τις υποχρεώσεις του.

Τι να κάνετε

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει όλα τα γράμματα
Αν ένα παιδί δεν τα έχει μάθει όλα τα γράμματα δεν θα μπορεί και να διαβάσει. Σε περίπτωση που συγχέει γράμματα ή δεν γνωρίζει μάθετε τα γράμματα από την αρχή με οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα.

Διαβάστε βιβλία µαζί µε το παιδί
Θα το βοηθήσει να βελτιώσει τις αναγνωστικές του ικανότητες και θα περάσετε ευχάριστα µαζί. Επίσης θα μάθει να χρωματίζει τη φωνή του, αφού εσείς θα χρωματίζετε τη δική σας φωνή. Βοηθούν πολύ τα κείμενα με διαλόγους ή με ρόλους ώστε να αλλάζετε και ανάλογα τη φωνή σας.

Δώστε του χρόνο
Αν κολλάει ή διαβάζει λάθος δώστε του λίγο χρόνο να το διορθώσει.

Βοηθήστε να κατανοήσει το κείμενο
Ελέγξτε αν κατάλαβε το περιεχόμενο του κειμένου, κάνοντάς του ερωτήσεις σχετικά με αυτό που διαβάζετε.

Επιβραβεύστε το
Επιβραβεύοντας και επισημαίνοντας την όποια βελτίωση στην ανάγνωση τονώνετε την αυτοπεποίθησή του.

Απευθυνθείτε οπωσδήποτε σε ένα Κέντρο Ειδικής Αγωγής
Εάν το παιδί σας παρουσιάζει τις παραπάνω δυσκολίες ένας ειδικός θα κάνει τη σωστή διάγνωση και θα παρέμβει με ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα καταρτιστεί σύμφωνα με τα ιδιαίτερα προβλήματα του παιδιού. Η δυσαναγνωσία είναι αντιμετωπίσιμη αρκεί να η διάγνωση να γίνει έγκαιρα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων μαθησιακών προβλημάτων μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του παιδιού αλλά και της εικόνας που έχει για τον εαυτό του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ