Παιδικές αποκριάτικες στολές: ποιες να απορρίψετε!

Οι απόκριες είναι από τις πιο διασκεδαστικές γιορτές, ειδικά για τα παιδιά. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες σε παιδικές αποκριατικές στολές που καλό είναι να απορρίψετε, όχι επειδή δεν σας αρέσουν αλλά γιατί κάθε στολή κρύβει και ένα μήνυμα.

Τα παιδιά διασκεδάζουν στις Απόκριες και τους αρέσει να ντύνονται. Υποστηρίξτε τις επιλογές των παιδιών σας όταν διαλέγουν τις αποκριάτικες στολές αλλά απορρίψτε όσες ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

1 Αποκριάτικες στολές που τονίζουν το σεξουαλικό ρόλο

Απορρίψτε στολές που εκπέμπουν εμμέσως ή ευθέως μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο. Μπορεί να γίνεται πλύση εγκεφάλου από τις διαφημιστικές εκστρατείες αλλά τέτοιου είδους στολές λειτουργούν αρνητικά προς το παιδί εξοικειώνοντας το με σεξιστικά πρότυπα. Στρεβλώνεται η εικόνα της παιδικότητας και αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας τους, παραβιάζοντας την ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη. Παραδείγματα είναι η στολή της σέξι νοσοκόμας, σέξι πειρατίνας και όσες εκθέτουν το σώμα των παιδιών. Εξηγήστε στα παιδιά τι σημαίνει “εκθέτω το σώμα μου”.

2 Αποκριάτικες στολές που προσβάλλουν φυλή/θρησκεία ή και εθνικότητα

Αυτές οι στολές μεταφέρουν ως μήνυμα το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό. Κάθε γονιός καλό είναι να διαλέγει με προσοχή τα μηνύματα που περνά μια στολή στο παιδί.

3 Αποκριάτικες στολές διάσημων ανθρώπων που έχουν πεθάνει πρόσφατα

Αυτές οι στολές προσβάλλουν την έννοια του θανάτου. Ο θάνατος είναι μία κατάσταση, που μόνο ένας ώριμος ενήλικας μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια.

4 Αποκριάτικες στολές χωρίς ασφάλεια

Όταν επιλέγετε αποκριάτικες στολές προσέξτε να μην είναι κατασκευασμένες από εύφλεκτο υλικό, αλλά από βαμβακερό ύφασμα. Αν το ύφασμά τους είναι συνθετικό, φορέστε στο παιδί βαμβακερά ρούχα μέσα από τη στολή, ώστε να αποφύγετε πιθανές αλλεργίες. Επίσης προσοχή στα κορδόνια που κρέμονται, τα μεγάλα και μικρά κουμπιά, τα χρώματα, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού. Οι αποκριάτικες παιδικές στολές πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας των παιδικών ενδυμάτων .

Μην απορρίψετε στολές που αγαπούν τα παιδιά

Εάν για παράδειγμα τα παιδιά θέλουν να φτιάξουν στολές με τους αγαπημένους τους ήρωες όπως η Έλσα και η Άννα, μην απορρίψετε την ιδέα, επειδή είναι “πολυφορεμένες”. Σημασία έχει ως γονιός να ασχοληθείτε με την επιλογή ή την κατασκευή της στολής και να συζητήσετε για το έθιμο των αποκριών. Είναι μια καλή ιδέα να αφήσετε τα παιδιά δημιουργήσουν και να εκφραστούν χωρίς να φοβάστε ότι αυτή η έκφραση σημαίνει για τα ίδια κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι.

Φίλια Μητρομάρα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ