Πως να μάθετε στο παιδί σας να συγκεντρώνεται

Αυτοί οι πρακτικοί τρόποι θα βοηθήσουν  το παιδί σας να συγκεντρώνεται ευκολότερα, είτε η διάσπαση προσοχής είναι μέρος του χαρακτήρα του είτε μια πιο περιστασιακή τάση.

1 Εξασκηθείτε στην οπτική επαφή

Αυτή την τεχνική είναι καλό να την εξασκήσετε από τη βρεφική ακόμη ηλικία. Κατεβείτε στο ύψος του οπτικού πεδίου του παιδιού και κοιτάξτε το επίμονα στα μάτια καθώς του μιλάτε, βοηθώντας το έτσι να επικεντρώνεται κάπου δίχως να επηρεάζεται από περισπασμους. Αυτό γυμνάζει τη διάνοιά του, προετοιμάζοντάς το και για το σχολείο.

2) Επιλέξτε επιμορφωτικά παιχνίδια

Προτιμήστε παιχνίδια που γυμνάζουν την αντίληψη και την συγκέντρωση όπως:

– παζλ (προσέξτε μόνο να είναι κατάλληλα για την ηλικία του)⋅

– συναρμολογούμενες κατασκευές,

– μουσικά παιχνίδια.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως η ενασχόληση του παιδιού με τέτοιου είδους παιχνίδια, ειδικά κατά την προσχολική ηλικία, βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται άμεσα με τη διανοητική συγκέντρωση.

3) Μειώστε την έκθεση στην τηλεόραση, τον υπολογιστή και τις ηλεκτρονικές συσκευές

Μολονότι το διαδίκτυο και η τηλεόραση μπορούν να επιμορφώσουν σε κάποιο βαθμό ένα παιδί, η επίδρασή τους στη διανοητική συγκέντρωση ενός παιδιού μπορεί να είναι καταστροφική. Ο αλλεπάλληλος βομβαρδισμός του παιδικού εγκεφάλου με ηχητικά και οπτικά ερεθίσματα μαθαίνει στη διάνοιά του να συγκεντρώνεται μόνο σε αντίστοιχα περιβάλλοντα. Οτιδήποτε λιγότερο «εκρηκτικό» θα αναγκάζει τη διάνοια να απασχολείται και με άλλα ερεθίσματα.

4) Διαμορφώστε καλές συνήθειες ύπνου

Ο ύπνος αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της ψυχικής και διανοητικής υγείας, και η έλλειψή του ή η κακοδιαχείρισή του μπορεί να επηρεάσουν πολύ αρνητικά τις δεξιότητες συγκέντρωσης στη διάνοια ενός παιδιού. Οι κακές συνήθειες ύπνου οδηγούν σε νευρική και άστατη συμπεριφορά, καθώς και σε κακή οπτική και αντιληπτική μνήμη. Συνεπώς, βεβαιωθείτε πως κοιμάται συγκεκριμένες ώρες καθημερινά – μόνο οι ώρες αυτές να είναι λογικές και σε αρμονία με την ηλικία του, ώστε να μειώσετε και τις πιθανές του αντιδράσεις.

5) Να είστε σταθεροί

Οι παραπάνω μέθοδοι θα έχουν αποτέλεσμα μόνο αν εφαρμόζονται σταθερά, και μάλιστα και από τους δύο γονείς, ώστε το παιδί να λαβαίνει ξεκάθαρη, σαφή κατεύθυνση από το σπίτι του. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πως, παρά τις επιμελείς σας προσπάθειες, η τάση για έλλειψη συγκέντρωσης επιμένει κατά τα πρώτα σχολικά χρόνια του παιδιού, κάντε τα ακόλουθα:

– Συζητήστε με το Δάσκαλό του: Πρώτα, πρέπει να εξακριβώσετε αν το πρόβλημα που εσείς εντοπίζετε στο σπίτι παρατηρείται και στο σχολείο. Αν ναι, συζητήστε τις προτάσεις του διδάσκοντος για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

– Καταρτίστε ένα Πρόγραμμα Μελέτης: Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει τις ώρες που πρέπει να ετοιμάσει τα διαβάσματά του, καθώς και να γνωρίζει τις όποιες συνέπειες σε περίπτωση που δεν συμμορφώνεται.

– Διαμορφώστε ένα Κατάλληλο Περιβάλλον: Εκτός από την ησυχία, το παιδί χρειάζεται ένα χώρο που να είναι φωτεινός, λειτουργικός, εργονομικός, και να διευκολύνει τη μελέτη όντας ζωηρός και ευχάριστος, όχι μουντός και μελαγχολικός. Για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου περιβάλλοντος, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως τα χρώματα των τοίχων, των επίπλων και των κουρτινών, καθώς και το γούστο και οι προτιμήσεις του ίδιου του παιδιού.

– Ενθαρρύνετε τη Σωματική Άσκηση: Η συσσωρευμένη ενέργεια που δεν βρίσκει διέξοδο δημιουργεί νευρικότητα και άγχος στο παιδί και, προφανώς, δεν του επιτρέπει να συγκεντρώνεται σωστά. Επομένως, είναι σημαντικό να το ενθαρρύνετε να ασκείται σωματικά στον ελεύθερό του χρόνο.

– Διευθετήστε Χρόνο για Συχνά Διαλείμματα: Η συγκέντρωση δεν διευκολύνεται όταν το παιδί αναγκάζεται να διαβάσει συνεχόμενα για πολλές ώρες. Αντίθετα, αν γίνονται συχνά διαλείμματα, κάθε μισή ώρα ή σαράντα λεπτά περίπου, το παιδί θα επικεντρώνει τη διάνοιά του πιο εύκολα και η απόδοσή του θα είναι πολύ βελτιωμένη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ