Πώς θα σας “ακούσει” το παιδί σας χωρίς φωνές

Δεν υπάρχει μια μαγική απάντηση για το πώς μπορούν τα παιδιά σας να σας ακούσουν. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να κάνετε το καλύτερο για σας και εκείνα, χωρίς να χρειαστεί να βάλετε τις φωνές.

Ρωτήσαμε την ψυχολόγο Ειρήνη Γιαννόπαπα και μας έδωσε 10 συμβουλές.

1 Κάντε μαζί του κάποιες συμφωνίες

Για παράδειγμα, πείτε στο παιδί σας ότι μετά το σχολείο μπορεί να φάει ένα σνακ και να ξεκουραστεί για λίγο και στη συνέχεια να κάνει τα μαθήματά του. Εάν τελειώσει τα μαθήματά του μπορεί να επιλέξει μία δραστηριότητα (π.χ., να παρακολουθήσει τηλεόραση, να παίξει κ.λπ). Συμφωνείστε μαζί του για το τι και πώς θα το κάνει. Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να πιέζετε, τα παιδιά είναι πολύ πιο συνεργάσιμα όταν συναινούν σε κάτι.

2 Παραμείνετε ψύχραιμοι

Αν και είναι στην ανθρώπινη φύση να θυμώνουμε όταν δεν μας ακούνε ωστόσο προσπαθείστε να κρατήσετε έναν ήρεμο τόνο όταν βάζετε όρια και κανόνες. Μπορείτε να επιμείνετε σε αυτό που λέτε και να είστε σταθεροί, χωρίς να χρειαστεί να φωνάζετε για να επιβάλλετε την άποψή σας.

3 Ενθαρρύνετε πότε πότε τη δημιουργικότητα, ακόμη και αν είναι πάρα πολύ… βρώμικη

Εάν το παιδί σας θέλει να παίξει στο χώμα ή να “μαγειρέψει” αφήνετέ το κάποιες φορές. Είναι ωραίο να εκτονώνει τη δημιουργικότητά του κι ας βρωμίζει την κουζίνα ή τα ρούχα του. Εξάλλου δεν θα το κάνει συχνά.

4 Δώστε στο παιδί επιλογές

Τα παιδιά πολλές φορές αντιδρούν στο να κάνουν πάντα αυτό που τους λέτε. Δώστε στο παιδί επιλογές π.χ., “Θέλεις να φορέσεις την πράσινη μπλούζα ή το κόκκινο πουκάμισο;” “Θέλεις μέλι ή βούτυρο στο ψωμί;” “Θέλεις να κάνεις πρώτα τα μαθηματικά ή την ανάγνωση;”.

5 Πείτε του τι πρέπει να κάνει αντί για το τι δεν πρέπει να κάνει

Τα παιδιά (ακόμα και οι έφηβοι) ανταποκρίνονται καλύτερα σε συγκεκριμένες οδηγίες όπως “κάνε αυτό” ή “το άλλο” από το ακούν συνεχώς απαγορεύσεις και περιορισμούς όπως “μην τρέχεις στο σπίτι, μην σκαρφαλώνεις στη βιβλιοθήκη” κ.λπ.

6 Ακούτε τα παιδιά με προσοχή και ενδιαφέρον

Εάν θέλετε το παιδί να σας ακούσει τότε θα πρέπει πρώτα να αρχίσετε να το ακούτε εσείς. Όταν μιλά για τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ιδέες του ή απλά για το πώς πέρασε την ημέρα του δείχνετε ενδιαφέρον. Τα παιδιά συχνά ενθουσιάζονται όταν έχουν να πουν κάτι στους γονείς τους π.χ., “Μαντέψτε τι είπε ο δάσκαλός μου στην τάξη σήμερα;” “Νομίζω ότι ξέρω τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω.». Δεν έχει σημασία πόσο ασήμαντο νομίζετε ότι είναι αλλά το νιώθουν και το διαισθάνονται όταν δεν τα ακούτε και, ίσως την επόμενη φορά που θα μιλήσετε εσείς, να ακολουθήσουν την ίδια συμπεριφορά.

7 Να είστε αξιόπιστοι

Όταν υπόσχεστε πάντα κάτι στο παιδί θα πρέπει να τηρείτε τις υποσχέσεις σας, όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται μερικές φορές. Τα παιδιά προσπαθούν να αποκτήσουν αυτό που τους υποσχεθήκατε αλλά αν το αθετήσετε νιώθουν απογοήτευση και αυτό διαβρώνει την εμπιστοσύνη που σας έχουν και τελικά σταματούν να ακούν ό, τι έχετε να πείτε.

8  Να είστε ειλικρινείς

Πολλές φορές οι γονείς αναγκάζονται να πουν κάποια αθώα ψέματα για να κατευνάσουν τα παιδιά όπως π.χ. «Θα επιστρέψω γρήγορα από τη δουλειά», «Θα πάρουμε αυτό το παιχνίδι μια άλλη μέρα», «Δεν έχω χρήματα στο πορτοφόλι μου τώρα», «Πες στην κυρία ότι δεν είμαι στο σπίτι» κ.ά. Αυτά τα μικρά ψέματα τα παιδιά τα αντιλαμβάνονται. Γιατί θα πρέπει να ακούσουν κάποιον που δεν λέει πάντα την αλήθεια; Εσείς θα το κάνατε;

9 Παίξτε μαζί του

Παίζοντας με τα παιδιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μιλήσετε μαζί τους, να σας ακούσουν είναι να τα ακούσετε. Μην περιμένετε να έρθουν εκείνα στον δικό σας κόσμο αλλά μπείτε εσείς στο δικό τους.

10 Μιλήστε του με αγάπη και χιούμορ

Δεν χρειάζεται να δίνετε παραγγέλματα, απολαύσετε τη διαδικασία μαζί τους. Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα όταν τα αντιμετωπίζουμε με χιούμορ. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική φωνή ή ένα τραγούδι για να δώσετε μία οδηγία. Όταν μιλάτε χιουμοριστικά, με αγάπη και δείχνοντας εμπιστοσύνη στο παιδί θα το κάνετε να θέλει να σας ακούσει γιατί ξέρει ότι το αγαπάτε και νοιάζεστε γι΄αυτό.

Φίλια Μητρομάρα

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ