camping

Κάμπινγκ με τα παιδιά! Οδηγός επιβίωσης

Το camping μπορεί να μοιάζει εύκολο, όταν όμως στήσετε την σκηνή μπορεί να αποδειχθεί πιο πολύπλοκο από ό,τι φανταζόσασταν. Έτσι, πριν ξεκινήσετε για camping οικογενειακώς, καλό είναι να έχετε τα απαραίτητα εφόδια για να περάσετε όλοι αξέχαστες διακοπές.

1 Οργανώστε σωστά ένα φαρμακείο διακοπών
Το πακέτο πρώτων βοηθειών πηγαίνει όπου πηγαίνει και ολόκληρη η οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το έχετε στο αυτοκίνητό σας ενώ ταξιδεύετε, στο κάμπινγκ ή στο σακίδιό σας για να δώσετε τις πρώτες βοήθειες, εάν χρειαστεί. Όλοι στην οικογένεια θα πρέπει να γνωρίζουν κάποιες πρώτες βοήθειες. Ακόμη και τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν πώς να σταματήσουν π.χ. μια αιμορραγία. Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα φαρμακείο διακοπών:

Αποστειρωμένες υδρόφυλλες γάζες
Αυτοκόλλητα επιθέματα
Επίδεσμο για περίδεση
1 spray επουλωτικό – αντιμολυσματικό τραυμάτων
Βαμβάκι 100% υδρόφιλο
Βαμμα Ιωδίου
Καθαρό οινόπνευμα
Αντισηπτικό χεριών
Υγρά μαντηλάκια/μωρομάντηλα
Προϊόν για τα τσιμπήματα
Εντομοαπωθητικό
Κρέμα Αντιμετώπισης Χτυπημάτων
Αντηλιακό για παιδιά και μεγάλους
Αντιοφικό ορό
Αλοιφή ή spray για εγκαύματα
Θερμόμετρο
Aspivenin, συσκευή αναρρόφησης δηλητηρίου, από το πρώτο τσίμπημα ή δάγκωμα, για την αποφυγή φαγούρας, πόνου και δυσάρεστων αντιδράσεων
Παυσίπονα
Αντιπυρετικά
Αντισταμινικά

2 Πάρτε τα σωστά ρούχα
Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος των αρχάριων κατασκηνωτών είναι ότι συνήθως δεν παίρνουν το σωστό ρουχισμό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καιρό. Πάντα χρειάζεται να έχετε αδιάβροχα για τις ξαφνικές καλοκαιρινές μπόρες. Επίσης, εάν αποφασίσετε να κατασκηνώσετε σε βουνό πρέπει να γνωρίζετε ότι η θερμοκρασία τη νύχτα πέφτει αρκετά οπότε ένα ζεστό πουλόβερ ή μπουφάν είναι απαραίτητο. Το μαλλί κρατά τη θερμότητα του σώματος καλύτερα από το βαμβάκι. Ορισμένα συνθετικά υλικά λειτουργούν καλά όπως το Gore-Tex. Προσθέστε ή αφαιρέστε ρούχα ανάλογα με τις ανάγκες σας και μην ξεχάσετε τα κλειστά παπούτσια εκτός από τα πέδιλα και τις σαγιονάρες. Τέλος, η επιλογή του σωστού ρουχισμού δεν είναι μόνο για την προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Αν τα παιδιά φορούν φωτεινά χρώματα, θα είναι πιο εύκολο για σας να τα παρακολουθείτε ενώ τα ανοιχτόχρωμα ρούχα προστατεύουν και από τον ήλιο. Μακριά μανίκια και παντελόνια προσφέρουν πρόσθετη προστασία από τα τσιμπήματα εντόμων που μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, όπως η νόσος Lyme που προκαλείται από τσιμπούρια.

3 Απαραίτητα τα αντηλιακά!
Το κάμπινγκ δίπλα στη θάλασσα ενέχει τον κίνδυνο της θερμικής εξάντλησης και των ηλιακών εγκαυμάτων. Απαραίτητα είναι τα αντηλιακά, τα οποία θα πρέπει να ανανεώνονται συχνά, καθώς και τα καπέλα ενώ η ενυδάτωση κρίνεται απαραίτητη. Η αφυδάτωση προκαλεί κόπωση και εξάντληση.

4 Μην ξεχάσετε τα εντομοαπωθητικά
Στο μέρος όπου θα στήσετε τη σκηνή σας ψάξτε πρώτα για σπασμένα γυαλιά και άλλα σκουπίδια που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για σας και τα παιδιά. Ψάξτε επίσης για ενδείξεις ζώων και εντόμων στη γύρω περιοχή, όπως μεγάλα κοπάδια ή φωλιές σφηκών και κυψέλες μελισσών. Ακόμα και αν τα παιδιά φορούν προστατευτικό ρουχισμό μπορεί να καταλήξουν με τσιμπήματα εντόμων. Σημαντικές προμήθειες είναι τα αντιισταμινικά και τα προϊόντα για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων. Συμβουλέψτε τα παιδιά να μένουν μακριά από οποιαδήποτε ζώα, ακόμα και αν είναι μικρά και χαριτωμένα. Προσέξτε αν υπάρχουν κοντά θάμνοι γιατί μπορεί να καιροφυλαχτούν φίδια. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα φυτά στο περιβάλλον σας που πρέπει να αποφεύγετε. Ζητάτε τα παιδιά να μην κόβουν τα φυτά και να πλένουν πάντα τα χέρια τους. Μην αφήνετε εκτεθειμένα τρόφιμα και κρεμάτε κάποια τρόφιμα στα δέντρα με τέτοιο τρόπο ώστε τα ζώα να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά. Τα ζώα έλκονται από οσμές τροφίμων, οπότε χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία.

5 Μην πίνετε νερό από τα ρυάκια, ακόμη και αν σας φαίνεται πεντακάθαρο
Μπορεί να φιλοξενεί παράσιτα που προκαλούν διάρροια και αφυδάτωση. Η αποστείρωση του νερού με κάποιες ειδικές ταμπλέτες είναι απαραίτητη για κάθε υπαίθρια εκδρομή. Αν δεν έχετε μαζί σας νερό, το επόμενο βήμα είναι να το βράσετε προτού το πιείτε για να αποφύγετε προβλήματα.

6 Πάνω από όλα τα αντικουνουπικά!
Τα προϊόντα με βάση τη Citronella είναι ιδανικά εντομοαπωθητικά και αντικουνουπικά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, αλλά όχι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Τα εντομοαπωθητικά βραχιολάκια που φορούν τα παιδιά είναι μια καλή και πρακτική λύση.

Το μυστικό

Όσο καλύτερα οργανωμένοι είστε τόσο καλύτερα θα ζήσετε την εμπειρία της οικογενειακής περιπέτειας και της ελευθερίας του κάμπινγκ και θα το διασκεδάσετε.

Φίλια Μητρομάρα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ