IMSI: η νέα τροποποιημένη εφαρμογή της μικρογονιμοποίησης

Από την Χατζηπαρασίδου Αλεξία
Κλινικός Εμβρυολόγος BSc, MSc
Διευθύντρια μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Embryolab

Από το 1992 εφαρμόζεται με επιτυχία η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης (ICSI).  Κατά την μέθοδο αυτή εισάγεται ένα σπερματοζωάριο, με την χρήση μικροβελόνας, απευθείας μέσα στο ωάριο. Οι πολύ μικρές απαιτήσεις σε αριθμό σπερματοζωαρίων καθιστούν την μέθοδο της μικρογονιμοποίησης ένα άριστο μέσο για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Άνδρες με πολύ χαμηλό αριθμό και κινητικότητα σπερματοζωαρίων μπορούν,  χάρη στην μέθοδο της μικρογονιμοποίησης, να αποκτήσουν δικούς τους βιολογικούς απογόνους.

Επιπλέον από το 1995 η εφαρμογή της μεθόδου έχει επεκταθεί και στην αντιμετώπιση της αζωοσπερμίας. Αζωοσπερμία είναι η κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια στην εκσπερμάτιση σε διαδοχικά δείγματα σπέρματος. Όμως, στο 80% περίπου των αζωοσπερμικών ανδρών υπάρχουν σπερματοζωάρια μέσα στους όρχεις. Η μικρογονιμοποίηση σε συνδυασμό με την βιοψία όρχεως δίνει την δυνατότητα στα ορχικά σπερματοζωάρια να επιτύχουν γονιμοποίηση και να οδηγήσουν στην επίτευξη εγκυμοσύνης με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας!

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης των δυνατοτήτων που προσφέρει η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης οι επιστήμονες αναζήτησαν νέους τρόπους για την καλύτερη απεικόνιση των σπερματοζωαρίων πριν αυτά επιλεγούν για γονιμοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες μελέτες έδειξαν πως η χρήση τελευταίας τεχνολογίας μικροσκοπιών με ειδικευμένους φακούς πολύ μεγαλύτερης μεγέθυνσης από αυτές που γενικά χρησιμοποιούνται, επιτρέπει την αποφυγή σπερματοζωαρίων με μορφολογικές αλλοιώσεις. Οι συγκεκριμένες αλλοιώσεις δεν θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές στον χειριστή στις χαμηλότερες μεγεθύνσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως. Ακολούθησαν μελέτες οι οποίες επιχείρησαν να αξιολογήσουν αν μια τέτοια σχολαστικότερη επιλογή των σπερματοζωαρίων προς γονιμοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της πιθανότητας εγκυμοσύνης. Οι μελέτες αυτές, σχεδόν στο σύνολό τους, επιβεβαίωσαν πως όταν η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης (ICSI)  συνδυάζεται με την μέθοδο της υπερμεγένθυνσης των σπερματοζωαρίων (IMSI), βελτιώνεται το ποσοστό γονιμοποίησης,  το ποσοστό των εμβρύων που φτάνουν στο στάδιο της βλαστοκύστης και τελικά βελτιώνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης ενώ μειώνεται η πιθανότητα αποβολών.

Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου συνδυασμού φαίνεται να αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα στις μέρες μας. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας είναι ότι τα νέα ζευγάρια επιλέγουν ολοένα και συχνότερα να ξεκινήσουν την δημιουργία οικογένειας σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η αύξηση της ηλικίας των άντρων, όμως, μπορεί να συσχετιστεί με βαθμιαία πτώση της ποιότητας του σπέρματος ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν καταστάσεις όπως κηρσοκήλη, χρόνια προστατίτιδα, κάπνισμα, αυξημένο βάρος σώματος, και έκθεση σε επιβαρυντικούς παράγοντες (χημικές, τοξικές ουσίες κ.λπ.). Από την άλλη μεριά αν η γυναίκα χρειαστεί να μπει σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, όχι σπάνια διαπιστώνεται ότι η ποσότητα των διαθέσιμων προς γονιμοποίηση ωαρίων είναι μικρή. Η προσθήκη του IMSI δίνει την δυνατότητα της καλύτερης επιλογής σπερματοζωαρίων και άρα δημιουργεί προϋποθέσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των παραγόμενων ωαρίων. Οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής οδηγεί στη  δημιουργία εμβρύων με υψηλότερη αναπτυξιακή δυναμική και με βελτιωμένη πιθανότητα να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.

Τα ζευγάρια που φαίνεται να ευνοούνται περισσότερο από το IMSI είναι αυτά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως, σημαντική ολιγοασθενοσπερμία, τερατοσπερμία, επιβαρυμένο DFI σπέρματος, αζωοσπερμία, ιστορικό με χαμηλή γονιμοποίηση μετά από κλασσική μικρογονιμοποίηση, ιστορικό αποβολών σε συνδυασμό με χαμηλή ποιότητα σπέρματος, άλλα και σε περιπτώσεις όπου η σύντροφος έχει χαμηλό απόθεμα ωαρίων.

Από την Χατζηπαρασίδου Αλεξία
Κλινικός Εμβρυολόγος BSc, MSc
Διευθύντρια μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Embryolab

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ