Δυναμώστε σώμα και μυαλό με tai chi!

Έχει χαρακτηριστεί ως ενεργειακός χορός, διαλογισμός σε κίνηση, πάλη σκιών, ολιστική θεραπευτική άσκηση, ήπια πολεμική τέχνη.

Το tai chi είναι μια αρχαία κινέζικη τέχνη που επιδρά θετικά τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα.

Τι είναι

Η παραδοσιακή Κινέζικη πολεμική τέχνη συνδυάζει τις βαθιές αναπνοές και απαλές κινήσεις για να αυξηθούν τα επίπεδα χαλάρωσης και ανήκει στις «εσωτερικές πολεμικές τέχνες». Η φιλοσοφία του στηρίζεται πάνω στις αρχές του yin και του yang, τις δυο αντίθετες δυνάμεις. Οι ασκήσεις του Τάι τσι είναι συγκεκριμένες κινήσεις που εκφράζουν τη δύναμη της ζωής που συνεχώς αλλάζει και κυλάει. Ο σταθερός ρυθμός επιτρέπει στο νου να ησυχάσει και να συγκεντρωθεί. Η κάθε του κίνηση είναι και μια τεχνική αυτοάμυνας. Κατά την εξάσκηση ο νους είναι ήρεμος, αλλά βρίσκεται σε εγρήγορση. Τις κινήσεις αυτές τις μαθαίνετε στο διάστημα κάποιας χρονικής περιόδου, παρακολουθώντας τακτικά τα μαθήματα. Αργότερα η βασική εκπαίδευση περιλαμβάνει διόρθωση αυτών των κινήσεων για αρκετό χρόνο ώστε να ανοίξει και να καλλιεργηθεί η εσωτερική ενέργεια που στα κινέζικα ονομάζεται τσι.

Που βοηθά:

  • Στην ανάπτυξη της εσωτερικής ενέργειας.
  • Στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.
  • Στο άνοιγμα της αναπνοής.
  • Στην ανακούφιση των κλειδώσεων.
  • Στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
  • Στην βελτίωση της αναπαραγωγής των κυττάρων.
  • Στην αϋπνία.


Λειτουργεί σαν προληπτική άσκηση για διάφορες ασθένειες όπως παθήσεις της καρδιάς, διαβήτης τύπου 2, αρθρίτιδες.
Αναπτύσσει την υπομονή και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.
Προσφέρει ελαστικότητα και ευλυγισία στο σώμα.
Ρυθμίζει και συντονίζει όλα τα συστήματα στο ανθρώπινο σώμα, βελτιώνοντας την χώνεψη, την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος.
Μειώνει τις διάφορες διαταραχές που συσχετίζονται με το άγχος.
Βελτιώνει την κατάσταση των οστών, των αρθρώσεων και των μυών χωρίς να προκαλείται καταπόνηση.
Δυναμώνει τα πόδια και τους κοιλιακούς.
Ενθαρρύνει την ισορροπία, τη συγκέντρωση, την ευκαμψία και τον συντονισμό των κινήσεων.
Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης  επιτυγχάνοντας μακροζωία

Σε ποιους απευθύνεται

Σε όλους, γιατί ενώ γυμνάζει συνολικά το σώμα δεν προκαλεί φθορές στους ευαίσθητους ιστούς του. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε μια συνεδρία tai chi νιώθετε μια αίσθηση χαλάρωσης, αναζωογόνησης, ευεξίας και πληρότητας. Ωστόσο επειδή το tai chi ιδιαίτερα ήπιο, αντενδείκνυται για τα μικρά παιδιά, τα οποία προτιμούν να εκτονώνονται με πιο δυναμικές κινήσεις.

Κάντε Tai Chi εάν:

Σας αρέσουν οι πολεμικές τέχνες αλλά σας ενδιαφέρει να κινείστε στους ρυθμούς σας χωρίς πίεση ή ανταγωνισμό.
Ενδιαφέρεστε να διεκδικήσετε τη μακροζωία με όσους τρόπους μπορείτε.
Υποφέρετε από άγχος.
Δεν διαθέτετε καλή σωματική κατάσταση.
Είστε υπομονετικοί ή, αντιθέτως, είστε διατεθειμένοι να αποκτήσετε υπομονή!

Μία εύκολη άσκηση

Από όρθια στάση, ανοίξτε τα πόδια (στο ύψος των ώμων) και λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα. Αφήστε τα χέρια σας χαλαρά στις πλευρές. Κοιτάξτε ευθεία μπροστά και λυγίστε ελαφρά τη λεκάνη σας, ρίχνοντας τους γλουτούς προς το πάτωμα. Εισπνέεστε από τη μύτη, κάντε παύση για 1 δευτερόλεπτο και έπειτα εκπνεύστε από το στόμα. Επαναλάβετε την άσκηση για 3-5 αναπνοές.

Το μυστικό

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Diabetes στη Βρετανία, η μέτρια άσκηση έχει φανεί πως επιδρά θετικά στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας επιτρέπει να διατηρείτε μια συνομιλία, θεωρείται μέτρια άσκηση, στην οποία περιλαμβάνεται το καθάρισμα του σπιτιού, το ζωηρό περπάτημα με το σκύλο και το tai chi. Εκτός από τη σημασία της μέτριας φυσικής δραστηριότητας, η χαλάρωση που προσφέρει το tai chi μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων στρες, εμποδίζοντας την έκκριση αδρεναλίνης η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην αντίσταση της ινσουλίνης και σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ