fit

4 μυστικά για να μην τα παρατάτε όποτε ξεκινάτε γυμναστική

Δοκιμάσατε πολλές φορές να γραφτείτε στο γυμναστήριο, αλλά κάθε φορά τα παρατάτε νωρίς; Αν επικεντρωθείτε στα συναισθήματά σας, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας ότι την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε να αθλείσαι, δεν θα σταματήσετε πριν πετύχετε τους στόχους σας. Αυτό είναι το συμπέρασμα σχετικής έρευνας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι περίπου το 50% των μελών γυμναστηρίου το εγκαταλείπουν μέσα στους πρώτους 6 μήνες από την ημέρα που εγγράφονται για να ξεκινήσουν να γυμνάζονται. Με βάση αυτήν την παρατήρηση, δύο ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους ανθρώπους να διατηρούν τα κίνητρά τους μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους.

Ειδικότερα, ο πρώτος συγγραφέας της σχετικής μελέτης, Benjamin Wienke, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Αθλητικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Χούμπολντ στη Γερμανία, μαζί με τον Darko Jekauc του Τμήματος Αθλητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας, εξέτασαν το κατά πόσο τα συναισθήματα παίζουν κάποιο ρόλο στο φαινόμενο.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση στο blog των επιστημονικών περιοδικών Frontiers In, οι ερευνητές αποφάσισαν να επικεντρωθούν στα συναισθήματα, ως έναν εναλλακτικό, ψυχολογικό τρόπο δημιουργίας και επιλογής προγράμματος γυμναστικής, η οποία έως σήμερα γινόταν με βάση τις αρχές της αθλητικής επιστήμης.

Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Wienke και Jekauc πήραν συνεντεύξεις από άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώνοντας πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες των συμμετεχόντων όσο αφορά τα επίπεδα σωματικής άσκησης, τις δραστηριότητες/ασκήσεις που προτιμούν και τον γενικότερο τρόπο ζωής τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν -αναμενόμενα- ότι ανάμεσα σε όσους εκ των συμμετεχόντων μπορούσαν να διατηρούν μία τακτική ρουτίνα άσκησης, ο κοινός παράγοντας ήταν η απόλαυση που λάμβαναν από τη γυμναστική.

Ποιοι παράγοντες πυροδοτούν την απόλαυση;

Με βάση τη διαπίστωση, οι ερευνητές πέρασαν στο επόμενο στάδιο της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers In Psychology, αναζητώντας ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι οι παράγοντες που πυροδοτούν την απόλαυση από τη γυμναστική.
Πραγματοποιώντας περαιτέρω ανάλυση των απαντήσεων των συμμετεχόντων, οι ερευνητές αποκάλυψαν τέσσερις παράγοντες -κοινούς σε άνδρες και γυναίκες- οι οποίοι παράγουν θετικά συναισθήματα στους ανθρώπους, για τις αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν. Αυτοί είναι, με σειρά ξεκινώντας πρώτα από τον πιο σημαντικό:

1 Η επιτυχία σε κάτι, η αίσθηση ότι αποκτάς μαεστρία σε κάτι ή η νίκη σε ένα άθλημα.

2 Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα ή η γυμναστική με παρέα.

3 Η συμμετοχή σε νέες δραστηριότητες ή η συχνή εναλλαγή προγραμμάτων.

4 Η επιβράβευση της σωματικής προσπάθειας, το αίσθημα της “χαρούμενης” κούρασης που ξέρεις ότι θα αποδώσει.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης των δύο ερευνητών, αν κανείς επιθυμεί να παραμείνει πιστός σε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής, καλά θα κάνει να φροντίσει να εξυπηρετούνται όσο το δυνατό περισσότερα από τα παραπάνω.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που ξεκινούν γυμναστική, αν θέλουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην τα παρατήσουν, θα έπρεπε να επιλέξουν μία άσκηση ή ένα άθλημα το οποίο τους επιτρέπει να αισθάνονται ότι γίνονται σταδιακά καλύτεροι, γίνεται με καλή παρέα, μπορεί να τροποποιηθεί και είναι αρκετά έντονο ώστε στο τέλος να αισθάνονται ότι έκαναν κάτι σημαντικό.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ