SunscreenBeach

Προσοχή στον ήλιο!

Η πρόληψη αποτελεί σημαντική στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου γενικότερα. Ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος έχουν αναγνωρισθεί σήμερα παράγοντες κινδύνου.

Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο και από πηγές τεχνητής υπεριώδους ακτινοβολίας (όπως τα solarium) αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα κινδύνου και στους τρεις τύπους καρκίνου του δέρματος. Έχετε υπόψη σας ότι στα σαλόνια μαυρίσματος (solarium) δέχεστε παρόμοια ακτινοβολία με το αληθινό ηλιακό φως. Τι πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε το δέρμα σας;

Πάτε στον ειδικό

Αν έχετε πολύ ανοικτό φωτότυπο δέρματος ή εμφανίζετε φακίδες στο σώμα σας θα πρέπει να κάνετε προληπτική εξέταση του δέρματός σας από γιατρό κάθε χρόνο. Το ίδιο ισχύει και όταν κάποιο από τα στενά συγγενικά σας πρόσωπα εμφάνισε καρκίνο του δέρματος. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ήδη ιστορικό καρκίνου του δέρματος, πρέπει να γίνεται αυτοεξέταση του δέρματος συμπεριλαμβανομένων των χειλιών και των βλεφάρων τουλάχιστον κάθε 6 μήνες.

Κάντε αυτοεξέταση

Αυτά είναι τα επτά σημεία που θα σας δείξουν εάν υπάρχει πρόβλημα. Έλεγξε τα παρακάτω σημεία ένα προς ένα:

•Κάθε σκληρή-τραχιά (γενικά με ανώμαλη επιφάνεια) ή κόκκινη περιοχή του δέρματος με μέγεθος μεγαλύτερο από κεφαλή ενός σπίρτου που δεν υποχωρεί.

•Κάθε περιοχή του δέρματος που παραμένει ερεθισμένη ή φλεγμαίνουσα (κόκκινη και με φαγούρα-κνησμό). •Κάθε πληγή που δεν επουλώνεται μέσα σε δύο εβδομάδες.

•Κάθε περιοχή που αιμορραγεί.

•Κάθε περιοχή με διαβρώσεις που δεν υποχωρούν. •Κάθε χρωματισμένη κηλίδα που μεγαλώνει στο πέρασμα του χρόνου.

•Κάθε καφέ ή μαύρη κηλίδα με μέγεθος μεγαλύτερο από τη γόμα ενός μολυβιού (6mm) ή που αλλάζει μέγεθος ή χρώμα.

Ακολουθήστε τον κανόνα ABCDE

Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος δεν εμφανίζουν σκούρο χρώμα, ωστόσο παρατηρήστε τις τυχόν σκούρες κηλίδες σας προσεκτικά. Οι σκουρόχρωμες ελιές (σπίλοι) μπορεί να αλλάξουν και να γίνουν πολύ επικίνδυνες. Αν έχετε σκούρες ελιές θα πρέπει να τις παρακολουθείτε σύμφωνα με τον κανόνα «ABCDE». Τι υπαγορεύει αυτός ο κανόνας;

Α όπως Asymmetry, ασυμμετρία: Οι δύο πλευρές σε μία ελιά δεν είναι όμοιες.

Β όπως Border, όρια: Το περίγραμμα σε μια ελιά είναι ασαφές ή ακανόνιστο.

C όπως Colour, χρώμα: Το χρώμα σε μια ελιά αλλάζει.

D όπως Diameter, διάσταση: Όταν το μέγεθος είναι μεγαλύτερο από 0.6 cm (το μέγεθος που έχει η γόμα στο πίσω μέρος ενός μολυβιού).

Ε όπως Elevation& Evolution, ανύψωση και εξέλιξη: Όταν σε έναν σπίλο αυξάνει το πάχος του ή εμφανίζει τραχεία επιφάνεια και όταν αλλάζει όψη σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ABCDE κριτήρια.

 

Εκτεθείτε στον ήλιο με ασφάλεια

Οι οδηγίες των ειδικών για ασφαλή έκθεση στον ήλιο, στοχεύουν αφενός στην προστασία του δέρματός σας, αφετέρου στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Ιδού τι πρέπει να προσέξετε για το… δέρμα σας και όχι μόνο:

* Περιορίστε τον χρόνο έκθεσης στο φως του ήλιου Ο ήλιος είναι πιο δυνατός κατά τις μεσημεριανές ώρες, κυρίως από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη βλάβη στο ανθρώπινο δέρμα. Μάλιστα, κοντά σε νερό, χιόνι και άμμο υπάρχουν ακόμη περισσότερες αντανακλάσεις των ηλιακών ακτίνων, οπότε η πιθανότητα για έγκαυμα αυξάνεται. Το ηλιακό έγκαυμα αλλά και το μαύρισμα είναι αδιαμφισβήτητες ενδείξεις ότι το δέρμα σας έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Να θυμάστε ότι όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η βλάβη στο δέρμα, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν πρώιμα ρυτίδες, καρκίνος του δέρματος καθώς και άλλα δερματικά προβλήματα.

*Απομακρυνθείτε αμέσως από τον ήλιο, εάν κοκκινίσει το δέρμα σας. Θα πρέπει να μεταφερθείτε σε κλειστό χώρο.

*Μείνετε κάτω από ομπρέλες. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, να χρησιμοποιείτε πάντοτε οποιοδήποτε διαθέσιμο σκίαστρο υπάρχει στην περιοχή, είτε φυσικό (δέντρα) είτε τεχνητό (τέντες, ομπρέλες κ.α.).

*Χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέως φάσματος για να προστατευτείτε από τις ακτίνες UVA και UVB με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες. Μην το τσιγκουνεύεστε, απλώστε το σε όλες τις περιοχές του σώματός σας που εκτίθενται στον ήλιο: μύτη, αυχένα, αυτιά, χέρια, πόδια. Προστατέψτε τα χείλη σας με ειδικά προϊόντα. Γενικά το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται περίπου 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και φυσικά να ανανεώνεται μετά το κολύμπι.

*Βάλτε γυαλιά και καπέλο τώρα! Σας προστατεύουν κι αυτά έναντι των ακτίνων UVA και UVB . Όταν το καπέλο δεν καλύπτει καλά τα αυτιά και τον αυχένα, βάλτε άφθονο αντηλιακό.

*Ντυθείτε! Βάλτε ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός σας. Οι περιοχές που καλύπτονται από ρούχα είναι πάντα περισσότερο προστατευμένες σε σχέση με ένα αντηλιακό. Όσο πιο πυκνή είναι η ύφανση ενός ρούχου, τόσο μεγαλύτερη η προστασία παρέχει.

 

Το μυστικό

Μην κάνετε ηλιοθεραπεία για να αποκτήσετε το μπρούτζινο χρώμα που ονειρεύεστε. Ακόμη κι αν χρησιμοποιήστε κάποιο self tan μην ξεχνάτε ότι το χρώμα που δίνουν τα προϊόντα αυτά δεν προστατεύoυν από τον ήλιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

 • ανθη

  μερικες γυναικες χρησιμοποιουμε για να μαυρισουμε baby oil…ειναι καλο????

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Καθόλου καλό! Δεν προσταεύει απο΄τον ήλιο!

 • Μυρτώ

  Ευχαριστούμε για το ωραίο θέμα.Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα self tan είναι ασφαλή για το δέρμα γιατί είμαι πολύ άσπρη, δε μου αρέσει η ηλιοθεραπεία αλλά δε θα έλεγα όχι σε λίγο χρυσαφί χρώμα το καλοκαίρι.

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Αν είναι πιστοποιημένα είναι ασφαλή.

 • Νατασα

  καλησπέρα, υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουμε νέες μικρές ελιές στο πρόσωπο από την έκθεση στον ήλιο; Δεν μιλάω για υπερβολική έκθεση, είμαι αρκετά άσπρη στο δέρμα, ξανθιά και φοράω αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 και ανανεώνω συχνά (σχεδόν ανά ώρα)

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Μπορεί αλλά μήν μπερδεύεις τις ελιές με τα κηλίδες.

 • Νατασα

  καλησπέρα Βίκυ, είμαι ανοιχτόχρωμη στην επιδερμίδα και ξανθιά. Φοράω αντηλιακό σώματος SPF 30 και μετά φοράω από πάνω λάδι μαυρίσματος και έχω πάρει λίγο χρώμα. Σκέφτομαι λίγο αργότερα και αφού ήδη θα έχω μαυρίσει σχετικά περισσότερο, να φοράω αντηλιακό SPF 10 ή 20. Εσύ τι λές;

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Νατάσα μου το λάδι που βάζεις πάνω από το ανητλιακό δεν κάνει τίποτα! Ο δείκτης προστασίας είναι γι αυτόν τον λόγο: σε προστατεύει από πρόωρη γήρανση του δέρματος που προκαλεί ο ήλιος και εγκαύματα.

 • Μυρτώ

  Η ερώτηση μου κάπως εξαφανίστηκε αλλά θα επιμείνω και θα ξαναρωτήσω για το αν είναι ασφαλή για το δέρμα τα προιόντα αυτομαυρίσματος.Από τι συστατικά φτιάχνονται?

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Οι επίσημες επιστημονικές οδηγίες αναφέρουν χαρακτηριστικά πως τα self-tan νέας γενιάς περιέχουν ένα χημικό στοιχείο (κετοσάκχαρο) που επιταχύνει την ανάπτυξη της οξειδωτικής ουσίας διυδροξυακετόνης, η οποία αντιδρά με τα αμινοξέα του δέρματος κατά την επαφή και το χρωματίζει τεχνητά, χωρίς να επηρεάζει την παραγωγή της μελανίνης από την επιδερμίδα. «Ένα, επίσης, θετικό στοιχείο είναι πως έπειτα από διάρκεια 5-6 ημερών το χρώμα υποχωρεί σταδιακά, ενώ, αν θέλεις, μπορείς να το βγάλεις νωρίτερα, όπως ακριβώς αφαιρείς το νερόχρωμα από τα μαλλιά σου, εύκολα και απλά.

 • Χριστίνα

  Καλησπέρα Βίκυ. Εμφανίστηκε κάτω από το μάτι μου ένα κόκκινο σημαδάκι, έπειτα από ηλιοθεραπεία με ένα λάδι μαυρίσματος δίχως όμως να έχω βάλει αντηλιακό. Δεν έχω κάποια ενόχληση όμως κι είναι μικρό. Τι να κάνω?να αρχίσω να ανησυχώ?

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Χριστίνα μου δεν είμαι δερματολόγος και δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί εμφανίστηκε αυτό το σημάδι. ΜΠορέι να είναι κάποια αντίδραση του αντηλιακού μπορεί κάποια αλλεργική. Πήγαινε στον δερματολόγο αν επιμείνει.