Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι χρειάζεται να προσλαμβάνουμε περισσότερο νερό, καθώς εμφανίζονται μεγάλες απώλειες λόγω εφίδρωσης. Δείτε πότε ο οργανισμός αφυδατώνεται και πότε υπερυδατώνεται και πόσο νερό πρέπει να πίνετε το καλοκαίρι.

1 Αφυδάτωση

Αφυδάτωση είναι η απώλεια νερού από το σώμα σε ποσότητα που αντιστοιχεί από 1-10% του βάρους του σώματος.

Ήπια αφυδάτωση: Η ήπια αφυδάτωση είναι η απώλεια 1-2% του βάρους σώματος και διορθώνεται εύκολα με πρόσληψη υγρών.

Σημεία αφυδάτωσης είναι όταν το χρώμα των ούρων είναι σκούρο κίτρινο ή καφέ, οπότε πρέπει κάποιος να πιει νερό ή κάποιο υγρό.

Το αίσθημα δίψας προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από την αφυδάτωση, αλλά όταν κάποιος διψά είναι ήδη αφυδατωμένος. Επίσης, η αντίληψη του αισθήματος της δίψας είναι λιγότερο οξεία σε παιδιά και ηλικιωμένους, οπότε οι συγκεκριμένες ομάδες πρέπει να καταναλώνουν υγρά τακτικά μέσα στην ημέρα και όχι μόνο όταν διψούν.

Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης είναι η κούραση, η απώλεια συγκέντρωσης, ο πονοκέφαλος και η αδυναμία εκτέλεσης χειρωνακτικών εργασιών,

Σε χρόνια ήπια αφυδάτωση μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα των νεφρών και άλλων οργάνων.

Σοβαρή αφυδάτωση: Η σοβαρή αφυδάτωση, με απώλεια νερού 8-10% του βάρους του σώματος μπορεί να συμβεί σε ακραίες συνθήκες άσκησης, υψηλής θερμοκρασίας ή νόσου και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

2 Υπερυδάτωση

Η υπερυδάτωση είναι η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας υγρών που οδηγεί σε ανισορροπία των ηλεκτρολυτών σώματος.

Υπερυδάτωση μπορεί να συμβεί σε υπερβολική λήψη υγρών, συνήθως από αθλητές στον μαραθώνιο, από άτομα που νοσούν βαριά και από μερικούς που υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας (υπερβολική λήψη υγρών σε μικρό χρονικό διάστημα για να πληρωθεί η ουροδόχος κύστη).

Η υπερυδάτωση συνδέεται με εγκεφαλικό λόγω αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι;

Για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο χρειάζεται να πίνετε νερό. Ποια όμως είναι η σωστή ποσότητα για τον καθένα;

Τα κιλά σας θα καθορίσουν στην πραγματικότητα την ποσότητα νερού που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Διαιρέστε το βάρος σας με τον αριθμό 30 και το αποτέλεσμα θα σας δείξει πόσα λίτρα την ημέρα πρέπει να καταναλώνετε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ