pregnancy

Χαρείτε την εγκυμοσύνη χωρίς “πρέπει”. Τί λέει ο ειδικός

Το συγγενικό περιβάλλον συχνά αγχώνει την έγκυο, θεωρώντας την λίγο ή πολύ… άρρωστη. Αντίληψη που κατά τον Μαιευτήρα Χειρουργό-Γυναικολόγο Νικόλαο Σκαρτάδο δεν θα πρέπει να υφίσταται και η έγκυος να αφεθεί ελεύθερη να ζήσει την καθημερινότητά της, ακολουθώντας φυσικά τις οδηγίες του ιατρού της.

«Και για ψώνια θα πάει η γυναίκα που είναι έγκυος και τις διακοπές της θα προγραμματίσει κι ένα ποτηράκι κρασί θα πιεί και στο γυμναστήριο θα πάει και τις χαρές της θάλασσας θα απολαύσει, ενώ και η σεξουαλική της ζωή δεν θα αγνοηθεί», τονίζει ο κ. Σκαρτάδος, επισημαίνοντας ωστόσο, πως σαφώς υπάρχουν και κανόνες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για μια υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης της.

Στα «επιτρέπεται», που είναι αρκετά και περιλαμβάνουν όλες τις μικρές απολαύσεις της ζωής θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρχουν και σημεία που η έγκυος θα πρέπει να προσέξει, και αυτά δεν είναι άλλα από τις υπερβολές που θα πρέπει να αποφύγει. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να γνωρίζει, πως δεν επιτρέπεται να παραμένει σε χώρο καπνιστών, δεν επιτρέπεται να μετακινήσει έναν καναπέ ή να τινάξει τα χαλιά, ή και άλλα «απαγορεύεται», που όμως δεν προκαλούν κανενός είδους στέρηση στο να απολαμβάνει ως καθημερινός άνθρωπος όλες εκείνες τις στιγμές, που σε όλους μας φαίνονται φυσιολογικές και εν πολλοίς αδιαπραγμάτευτες.

«Η έγκυος δεν είναι άρρωστη και οι διάφοροι μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη έχουν καταργηθεί πλέον» προσθέτει ο κ. Σκαρτάδος, «με τη μέλλουσα μαμά να έχει κάθε δικαίωμα να ζει την καθημερινότητά της χωρίς την καλοπροαίρετη «ασφυξία» που προκαλεί το ενδιαφέρον του στενού της περιβάλλοντος, αλλά ακούγοντας η ίδια το σώμα της και τις ανάγκες του που αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα των επόμενων κινήσεών της».

Μία έγκυος γυναίκα μπορεί να:

  • Ασκείται με μέτρο, για παράδειγμα να περπατάει μία ώρα την ημέρα, να κολυμπάει ή να πηγαίνει στο γυμναστήριο, ακολουθώντας ήπιο πρόγραμμα ασκήσεων χωρίς να ζορίζεται
  • Ταξιδεύει με όποιο μέσο θέλει, αρκεί ανά μία ώρα να σηκώνεται και να περπατά. Τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται μέχρι τον 7ο μήνα.
  • Να βάφει τα μαλλιά της. Ιδανικά θα πρέπει να επιλέγει φυτικές βαφές. Δείτε εδώ σχετικά με την οξείδωση μαλλιών.
  • Κάνει έρωτα με τον σύντροφό της. Η σεξουαλική επαφή – με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις (π.χ. αν υπάρχει κίνδυνος αποβολής) – όχι μόνο επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά θεωρείται και ευεργετική. Οι συσπάσεις της μήτρας που προκαλούνται είναι ακίνδυνες για το έμβρυο και παράλληλα εξασκούν τη μήτρα για τον τοκετό.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται:

  • Το κάπνισμα ακόμα και 3-4 τσιγάρων την ημέρα. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης συνδέεται με την αύξηση των αποβολών, τις διαταραχές του βάρους του παιδιού και την εκδήλωση άσθματος.
  • Το αλκοόλ. Επιτρέπεται μόνο ένα ποτηράκι κρασί ή μια μπίρα σε αραιά χρονικά διαστήματα. Το αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου.
  • Η κούραση. Η καταπόνηση του οργανισμού επηρεάζει αρνητικά την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.
  • Η ηλιοθεραπεία διότι επιβαρύνει το κυκλοφορικό σύστημα της εγκύου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ