Πως θεραπεύονται οι πολύποδες της μήτρας;

Ρωτήσαμε τον μαιευτήρα – χειρουργό γυναικολόγο Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, ΜD, MSc να μας εξηγήσει τι συμπτώματα προκαλούν οι πολύποδες της μήτρας και πως θεραπεύονται.

Τι είναι οι πολύποδες

Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι καλοήθεις μάζες που εντοπίζονται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Μπορούν να έχουν μια μεγάλη επίπεδη βάση (άμισχοι πολύποδες) ή να συνδέονται με τη μήτρα μέσω ενός επιμήκη μίσχου (μισχωτοί πολύποδες). Οι τελευταίοι είναι και οι πιο συνηθισμένοι. Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Μερικές φορές αν έχουν μακρύ μίσχο μπορεί να προεξέχουν μέσω του τραχήλου στον κόλπο. Μπορεί να υπάρχουν μικρά αιμοφόρα αγγεία, που «τρέφουν» τους πολύποδες, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν μεγάλο μέγεθος.

Δεν υπάρχει κάποια γνωστή αιτία στην οποία να αποδίδεται η δημιουργία τους, αλλά φαίνεται ότι επηρεάζονται από τα επίπεδα των ορμονών και αναπτύσσονται με την παρουσία των οιστρογόνων.

Τι συμπτώματα προκαλούν οι πολύποδες;

Συχνά οι πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα και ανακαλύπτονται τυχαία σε υπερηχογραφική εξέταση της μήτρας, ή κατά τη διάρκεια της κλινικής γυναικολογικής εξέτασης αν προβάλλουν από τον τράχηλο προς τον κόλπο. Ο γυναικολόγος στη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να δείξει στη γυναίκα τον τραχηλικό πολύποδα με τη βοήθεια του κολποσκοπίου. Μπορούν όμως να προκαλέσουν διαταραχές της περιόδου που ποικίλουν σε ένταση από μικρή σταγονοειδή αιμόρροια έως βαριά περίοδο (μηνορραγία), ανώμαλη αιμορραγία σε μέρες του κύκλου όπου δεν αναμένεται περίοδος ή ακόμα και ως αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Σε πολλές γυναίκες εμφανίζεται αιμορραγία μετα από λήψη αντισυλληπτικών δισκίων ενώ οι πολύποδες προκαλούν υπογονιμότητα και ευθύνονται και για αποβολές σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Πως θα διαγνώσω αν έχω πολύποδα;

Η διάγνωσή τους γίνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα και με υστεροσκόπηση. Η διάγνωση με υπερηχογράφημα είναι πιο δύσκολη όταν γίνεται στο τέλος της παραγωγικής φάσης του κύκλου (όπου το ενδομήτριο φυσιολογικά αυξάνεται σε πάχος) ή όταν υπάρχει υπερβολική πάχυνση του ενδομητρίου (υπερπλασία). Για το λόγο αυτό το υπερηχογράφημα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την περίοδο (7η – 10η ημέρα του κύκλου). Το ίδιο χρονικό διάστημα γίνεται και η υστεροσκόπηση η οποία αποτελεί και εξέταση εκλογής.

Πως θεραπεύονται οι πολύποδες;

Οι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά, με απόξεση, με ή χωρίς υστεροσκόπηση υπό γενική αναισθησία. Η υστεροσκόπηση περιλαμβάνει την άμεση απεικόνιση του ενδομητρίου (του εσωτερικού χιτώνα της μήτρας) και των πολυπόδων με μια κάμερα που εισάγεται στη μήτρα μέσω του τραχήλου. Αν πρόκειται για μεγάλο πολύποδα, μπορεί να αφαιρεθεί τμηματικά. Μετά την αφαίρεση του πολύποδα, ακολουθεί ιστολογική εξέτασή του. Ο κίνδυνος ένας πολύποδας να εξαλλαχθεί σε καρκίνο είναι πολύ μικρός (περίπου 0,5%). Εάν ωστόσο βρεθούν καρκινικά κύτταρα, συστήνεται η εκτέλεση υστερεκτομής (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας) σε δεύτερο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ