Έξυπνες λύσεις για την κακοσμία του στόματος

Αν νιώθετε άγχος ή ντρέπεστε να χαμογελάσετε επειδή φοβάστε πως το στόμα σας μυρίζει αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τη χαμένη αυτοπεποίθηση και το λαμπερό σας χαμόγελο.

Που οφείλεται

Στην κακή στοματική υγιεινή ή σε κακές εφαρμογές: Είτε από τις τροφές που καταναλώνετε είτε από τα βακτήρια που βρίσκονται στην κοιλότητα είτε σε κακή εφαρμογή κάποιας τεχνητής οδοντοστοιχίας. Εάν δεν καθαρίζετε τακτικά τα δόντια σας τότε τα βακτήρια συσσωρεύονται και προκαλείται έντονη δυσοσμία.
Τι να κάνετε: Τσίχλες, καραμέλες μέντας, στοματικό διάλυμα δε θεραπεύουν το πρόβλημα. Βουρτζίζετε τα δόντια αλλά και τη γλώσσα σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε οδοντικό νήμα αλλά και μεσοδόντια βουρτσάκια. Φροντίστε το βούρτσισμα να διαρκεί 3 έως 4 λεπτά. Ακόμη κι αν τα ούλα σας αιμορραγούν ελαφρά είναι προτιμότερο να συνεχίσετε να τα βουρτσίζετε μια και η απομάκρυνση όλης της πλάκας είναι ο μόνος τρόπος να αποκαταστήσετε την υγειά των ούλων σας. Θυμηθείτε να αλλάζετε τη βούρτσα σας κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Επίσης, κάντε πλύση με αλατόνερο ή αντισηπτικό διάλυμα για να μειώσετε τα βακτηρίδια.

Διάφορες παθήσεις: Η κατάσταση της υγείας της στοματικής κοιλότητας μπορεί να επιδεινώσει την ανάπτυξη όπως για παράδειγμα η ουλίτιδα και η ξηροστομία.
Τι να κάνετε: Διατηρείτε το στόμα σας ενυδατωμένο. Για να αποφύγετε τον χειμώνα την ξηροστομία, χρησιμοποιείτε υγραντήρα. Εάν ροχαλίζετε ή υποφέρετε από αλλεργική ρινίτιδα, χρησιμοποιείστε ένα ρινικό σπρέι για να διατηρήσετε τις ρινικές διόδους ενυδατωμένες. Όσο για την ουλίτιδα μην την αφήνετε στην τύχη σας. Επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας!

«Βαριά» φαγητά ή κακές συνήθειες: Βασικοί ένοχοι είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το αλκοόλ και ο καπνός.
Τι να κάνετε: Προτιμήστε τροφές που βοηθούν στη διατήρηση της καθαρής αναπνοής, όπως το τσάι. Οι πολυφαινόλες που περιέχει, εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, που ευθύνονται για την κακοσμία. Μασήστε μαϊντανό, που εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές των άλλων τροφών και των βακτηρίων. Καταναλώστε βατόμουρα που βοηθούν στην εξουδετέρωση των άσχημων οσμών και επιπλέον εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στην στοματική κοιλότητα και να δημιουργήσουν πλάκα. Και φυσικά μειώστε ή κόψτε το κάπνισμα.

Η υπερβολική λήψη πρωτεϊνών: Αυτές αναγκάζουν τον οργανισμό να κάψει από το συσσωρευμένο λίπος που έχει για ενέργεια, αντί να κάψει υδατάνθρακες και μπορεί να οδηγήσει σε κέτωση. Καθώς καίγεται το λίπος, οι κετόνες συσσωρεύονται στον οργανισμό και ορισμένες απελευθερώνονται με την αναπνοή.
Τι να κάνετε: Για να αποφύγετε την κέτωση καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Τρώτε, λοιπόν, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ασθένειες: Κάποιες φορές η κακοσμία του στόματος μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας. Η πιο συνήθης αιτία είναι ο διαβήτης ή η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης, μπορεί να προέρχεται και από άλλες περιοχές όπως είναι το ιγμόρειο άντρο, τις ρινικές κοιλότητες, από διάφορες φλεγμονές της άνω αναπνευστικής οδού (π.χ αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα) ή και από το πεπτικό σύστημα.
Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Είναι ο μόνος αρμόδιος που θα εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και θα τη θεραπεύσει.

Το μυστικό

Αν έχετε κακοσμία του στόματος μόλις ξυπνάτε, μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογική λόγω της ξηροστομίας που παρατηρείται το βράδυ. Η λήψη τακτικών γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας και η υιοθέτηση ενός πλούσιου πρωινού που να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα βοηθά στη μείωση της κακοσμίας του στόματος. Δοκιμάστε ανανά: περιέχει ένα ένζυμο που ενισχύει την καθαριότητα του στόματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ