Kάντο όπως ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο, Novak Djokovic

Και ποιος δεν ξέρει τον Novak Djokovic. Με 12 grand slam στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Roland Garros θεωρείται το μεγάλο αστέρι του παγκόσμιου τένις και μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Αμερικάνικου Open.

Αυτό που λίγοι όμως γνωρίζουν  είναι τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Novak στην αρχή της καριέρας του:Σωματική και πνευματική κατάρρευση σε κρίσιμες στιγμές κατά την διάρκεια των αγώνων και αποχώρηση του λόγω της φυσικής του κατάστασης.

Τα πάντα όμως άλλαξαν το 2010, όταν για καλή του τύχη ο Igor Cetojevic ένας Σέρβος διατροφολόγος έτυχε να τον παρακολουθήσει κατά την διάρκεια ενός αγώνα Davis Cup στην Κροατία. Ο Cetojevic  εντόπισε ότι η διατροφή ήταν η ρίζα των προβλημάτων του και τον συμβούλεψε  να κάνεις μερικές εξετάσεις αδιαλλαξίας τροφίμων. Οπλισμένος με ένα νέο καθεστώς υγείας, ο Djokovic κέρδισε το Wimbledon το 2011 και κατάφερε εντέλει να θεωρείται σήμερα  ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο και ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά από τα διατροφικά μυστικά του:

Συμβουλή 1: Μην κολλάτε στο πρόγραμμα διατροφής κάποιου άλλου!
Τα περισσότερα προγράμματα διατροφής βασίζονται στην λανθασμένη λογική ότι το ίδιο σχέδιο λειτουργεί για όλους και ότι θα πρέπει να τρώμε συγκεκριμένα τρόφιμα. Το “πρέπει” για τον Novak δεν είναι η σωστή λέξη. Το σώμα μας είναι μια εντελώς διαφορετική μηχανή σε σχέση με τους γύρω μας. Το ιδανικό είναι να ακολουθήσετε μια διατροφή ιδανική για το δικό σας μοναδικό εαυτό και όχι βασισμένη σε σώματα και ανάγκες άλλων.

Συμβουλή 2: Ακολουθήστε τον κανόνα των  15 ημερών
Αν θεωρείτε ότι κάποια ουσία σας πειράζει βγάλτε την από την διατροφή σας για 14 ημέρες και την  15η ημέρα εισάγετε στην διατροφή σας ξανά την συγκεκριμένη τροφή. Αν τα συμπτώματα που θέλετε να καταπολεμήσετε όπως νωθρότητα, εντερικές κράμπες, άγχος, επανέλθουν, τότε το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι: να κάνετε αυτή την αλλαγή για τα καλά.

Συμβουλή 3: Δοκιμάστε να αποφύγετε την γλουτένη
Το αστέρι του τένις προτείνει να αποκόψετε τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη για δυο εβδομάδες για να δείτε το αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής στο σώμα σας. Μια διατροφή χωρίς γλουτένη ενδέχεται να σας προσφέρει περισσότερη ενέργεια, να σκέφτεστε πιο καθαρά και να σας βοηθήσει με τα παραπανίσια κιλά που σας ταλαιπωρούν.

Συμβουλή 4: Μειώστε τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά
Η ζάχαρη, αναγκάζει το σώμα να αποθηκεύει λίπος και τη διάθεση και την ενέργειά σας να έχει σκαμπανεβοκατεβάσματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τρόφιμα με υψηλό GI αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας (το σιτάρι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους) και η μείωση τους μπορεί να έχει πολύ ευεργετική επίδραση στην υγεία σας. Επιπλέον αξίζει να πειραματιστείτε με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή τόσοι πολλοί από εμάς έχουν δυσανεξία στη λακτόζη (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, κράμπες του εντέρου και έμετο).

Ακόμα και αν έχετε δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή γλουτένη αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσετε  το τυρί από την διατροφή σας.

Η Αrivia μια ελληνική εταιρία από την Θεσσαλονίκη που ειδικεύεται στην παραγωγή τυριών από λάδι καρύδας απαλλαγμένα από τις πιο κοινές αλλεργίες.

Η σειρά Viofree αποτελείται αποκλειστικά από φυτικά συστατικά, χωρίς καθόλου συστατικά ζωικής προέλευσης. Είναι ιδανική για καταναλωτές, οι οποίοι:

  • Έχουν δυσανεξία στη λακτόζη: Αφορά καταναλωτές που δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη
    λακτόζη, λόγω έλλειψης ενός ενζύμου που ονομάζεται lactase.
  • Έχουν δυσανεξία στη γλουτένη: Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως δυσανεξία γλουτένη) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχομένη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη.
  • Έχουν αλλεργία στη σόγια: Η σόγια είναι ένα όσπριο με καταγωγή από την Ασία, από το οποίο παράγεται η πλειοψηφία των μη γαλακτοκομικών τυριών.
  • Θέλουν να ακολουθήσουν ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο, είτε από επιλογή είτε για ιατρικούς λόγους.
  • Νηστεύουν: Κατά την περίοδο της νηστείας οι καταναλωτές αποφεύγουν να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν κρέας και γαλακτοκομικά συστατικά.
  • Είναι χορτοφάγοι: Καταναλωτές που δεν τρώνε κρέας, ψαρί και θαλασσινά.
  • Είναι vegan: Οι vegan καταναλωτές είναι αυστηρότεροι στη δίαιτά τους από τους χορτοφάγους, καθώς δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά ή μελί.

viofree family

Αναζητήστε τα προιόντα Viofree σε πάνω από 200 βιολογικά & deli καταστήματα σε όλη την Ελλάδα!
Μπείτε στη σελίδα της Viofree στο Facebook και δείτε όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ