Πώς μπορείτε να αποτοξινώσετε το συκώτι σας

Η τοξικότητα στο ήπαρ, αυτό το νευραλγικής σημασίας όργανο του οργανισμού μας, μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα στην αύξηση του σωματικού βάρους, σε εκδήλωση νόσων του καρδιαγγειακού καθώς και πολλών εκφυλιστικών ασθενειών

“Πώς μπορείτε να αποτοξινώσετε το συκώτι σας; Ο Κωνσταντινος  Α Ρόζος BSc MSc MD εξηγεί.
Τα προβλήματα του ήπατος εκδηλώνονται με συμπτώματα που φαινομενικά πολλές φορές δύσκολα να συνδέονται με αυτό, όπως για παράδειγμα πτώση των μαλλιών, αλλεργίες, ξηροδερμία, νύχια που σπάνε ή παραμένουν ραγισμένα ακόμα και στην ανάπτυξή τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί ακόμα και προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, δυσκοιλιότητα, και παθήσεις του θυρεοειδή.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται και σε ένα “κουρασμένο” και ταλαιπωρημένο ήπαρ από καταχρήσεις.
Με τον όρο αποτοξίνωση του ήπατος εννοούμε τον καθαρισμό του από τα λίπη, τη χοληστερίνη, τις πέτρες στη χολή, τις τοξίνες και τα υπολείμματα φαρμάκων που έχουν συσσωρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η απομάκρυνση των τοξινών και η παροχή υγιεινών και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας οχυρώνει απέναντι στις ασθένειες και βελτιώνει την ικανότητά για φυσιολογική ηπατική λειτουργία, ευεξία και καλή υγεία.
Η κατανάλωση άφθονων υγρών και κυρίως νερού και φυσικών χυμών αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια αποτοξίνωσης του οργανισμού. 2 με 2, 5 λίτρα νερό την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα, αφού η διούρηση που προκαλείται από αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος αποβολής των τοξινών. Ταυτόχρονα, οι φυσικοί χυμοί χαρίζουν ευεξία, και προσφέρουν μια πληθώρα από θρεπτικά συστατικά.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες και οι φυτικές ίνες είναι επίσης απαραίτητες. Οι πρώτες βοηθούν στην αποτοξίνωση και τη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα την καλύτερη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους. Πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά
Τα βότανα όπως το πράσινο τσάι, ο κρόκος Κοζάνης, , η κανέλλα, η μέντα, το γλυκάνισο, το χαμομήλι κ.α. συμβάλλουν δραστικά στην αποβολή των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό και τον βοηθούν να βρει και πάλι τους φυσιολογικούς του ρυθμούς.

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στη διατήρηση της καλής ηπατικής λειτουργίας. Το ουρσολικό και ολεανολικό οξύ σε συνδυασμό με τη χολίνη, υποστηρίζουν αποτελεσματικά την φυσιολογική ηπατική λειτουργία και το φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων αποτοξινώνοντας παράλληλα τον οργανισμό.

Ταυτόχρονα όμως με τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε η καθημερινότητά μας να περιλαμβάνει ήπια άσκηση και περπάτημα, αφού πλέον τους χειμερινούς μήνες το κολύμπι δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν και να αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ